С изложба и научен форум във Велико Търново се отбелязват 180 години от рождението на Васил Друмев

0

 

Изложба за познатия и непознат Васил Друмев – Митрополит Климент Търновски и епископ Браницки, беше открита в Деня на народните будители в центъра на Велико Търново. На 1 ноември отбелязваме 180 години от рождението на Васил Друмев и 120 години от смъртта му.

На годишнините е посветен и националният форум „Литературно Търново“ под надслов „Светла и трайна бъднина“.

„Един народ, който има съзнание, култура, писменост, наука, непременно ще има светла и трайна бъднина“. С тези думи на великия българин започва експозицията пред Факултета по изобразително изкуство. Тя беше открита в присъствието на арх. Донка Колева, председател на настоятелството на читалище „Надежда“, представители на Държавен архив – Велико Търново, културни дейци и др.

Паната проследяват живота, творческата и политическа дейност на възрожденеца, надарен с много таланти – писател, родоначалник на българската белетристика и драма, богослов, държавник, сладкодумен оратор и невинен страдалец.  Дълбоко почитан от едни и недолюбван от други заради откритото си русофилство, наричан дори несправедливо предател, той оставя незаличима следа в родната история.

В старопечатния фонд на читалище „Надежда“, където е центърът на честванията, се пазят негови произведения, публикувани в списание „Български книжици“ и вестник „Съветник“ от 1860-1864 г., както и издание на повестта му „Нещастна фамилия“ от 1873 г. Връзката му с Търново е много голяма, независимо в какво поприще се е изявявал Васил Друмев.

Митрополит Климент е погребан в притвора на катедралния храм във Велико Търново. Той умира през 1901 г. в София, но според църковните правила е погребан в Търново, където е била неговата енория.

Васил Друмев е сред съоснователите на Книжовното дружество в Браила, един от съучредителите на Българския червен кръст, като става негов почетен председател, активен член на Консервативната партия, депутат в Учредителното и в Първото Велико народно събрание. Бил е ректор на Духовната семинария в Петропавловския манастир. Девическата гимназия във Велико Търново след неговата смърт приема името „Митрополит Климент Търновски“.

От всички периоди от неговия живот – изследвани или в процес на проучване, се представят документи и снимки, които жителите и гостите на Велико Търново могат да видят в изложбата.

Вещи, медали и запазени в различни институции снимки на възрожденеца са показани  във фоайето на читалище „Надежда“, там се провежда и научен форум с участието на учени и изследователи от Великотърновския университет, от Шуменския университет, от Великотърновската Света митрополия, от музеите и библиотеките във Велико Търново и Шумен, от Съюза на българските писатели, както и от Дирекция „Архиви“.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *