Подготвят за зимата пътя Велико Търново – Горна Оряховица през Арбанаси

0

Инертни материали с подсилени химикали, опресняване на маркировката и разчистване на растителността са част от мерките на ОПУ

Опресняване на маркировката и премахване на храсти и растителност до асфалта. Това са част от мерките, които Областното пътно управление във Велико Търново ще предприеме за подготовка на пътя  Велико Търново – Горна Оряховица през Арбанаси за зимните условия. Това е един от най-рисковите пътни участъци в региона, на който има концентрация на пътно-транспортни произшествия. Това съобщи директорът на Областното пътно управление инж. Венцислав Ангелов. Проектната скорост на това трасе е 40 км. /час, но това  ограничение не се спазва, посочи инж. Ангелов.

Инертните материали, които ще се използват за този участък, ще бъдат с допълнителни химически вещества, които да поддържат този планински път в перфектно състояние при зимни условия, каза още инж. Ангелов.  Той участва в съвместен брифинг в Областната управа за зимното поддържане на пътищата.

В момента се извършват строително-монтажни работи в участъка от 106,5 до 108-ми километър в района на Присовските завои. Те са ключов участък от републиканската пътна мрежа с натоварен трафик, защото реално свързват Южна и Северна България.

Там се предвижда цялостно преасфалтиране на пътния участък с т. нар. набита фракция – предвидена за много тежко натоварване на движението. Ще бъдат стабилизирани скатовете и на банкетите, ще се почисти растителността. Ще бъде положена изцяло нова маркировка на Присовските завои, ще има и бетонова и асфалтова регула, която ще подобри отводняването на самия участък, като целта е да се намалят ПТП-ата в участъка. Ремонтът трябва да приключи заедно с този на Прохода на републиката до 11 ноември, посочи шефът а ОПУ.

Нееднократно съм подчертавал, че за решаване на проблема с Присовските завои трябва цялостно решение. Тази година беше оповестена идеята за изграждане на естакада, която да извади изцяло тежкия трафик от този участък.  За целта беше направен индивидуален проект, към момента се чакат параметри от Агенция“ Пътна инфраструктура“, за да бъде пусната обществена поръчка по него. Естакадната част е дълга около 1100 метра, тя започва от края на Южния пътен възел и завършва до четирилентовото движение на 108-ми километър. По този начин главният път I-5 (Присовските завои) ще остане второстепенно шосе и ще бъде обслужващо трасе за индустриалната зона, автокъщите, бензиностанциите и др. обекти в региона, обясни инж. Ангелов.

Ремонт на двата тунела край Велико Търново за тази година не са предвидени. Подготвя се обществена поръчка за проектиране на ремонтни дейности, но до момента одобрение от Агенцията няма. Ще се почистят тротоарните конзоли и ще се обрушат части от сводовата конструкция, която се руши, за да не падат парчета от нея. За ледените висулки ще следят специални групи, които ще следят за тяхното образуване, за да се предотвратят пътни произшествия.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *