С 96 машини и 22 000 тона инертни материали ще се извършва зимното поддържане на пътищата в областта

0

96 машини – роторни  и други видове снегорини, пясъкоразпръсквачи, трактори и др., ще чистят пътищата в област Велико Търново през зимните месеци. Това съобщи директорът на Областното пътно управление инж. Венцислав Ангелов. Той участва в заседание на Областния съвет за намаляване на риска и превантивната дейност за зимната подготовка, свикан днес от областния управител Георги Гугучков. На срещата са присъствали представители на различни институции, сред които МВР, пожарната, енергото, ВиК и др.

Към момента  в опорните пунктове са налични 61 машини, останалите се намират по строителни обекти на фирмата, която ще се грижи за зимното поддържане „Пътни строежи – Велико Търново“АД. От там са дали уверение, че при снеговалеж и създаване на сериозна зимна обстановка, останалите машини веднага ще бъдат преоборудвани и разпределени по пунктовете. Предвидена е и допълнителна техника за извличане на закъсали автомобили, основно дислоцирани в  Прохода на републиката, и по други възлови участъци като пътищата в Свищов, прохода Елена – Твърдица и др.

22 000 тона инертни материали, 3500 тона сол и 70 тона сухи химични материали са изискуеми за зимната подготовка в областта, от тях към момента в опорните пунктове в общините са налични 10 850 тона инертни материали и 3331 тона техническа сол, което съставлява 49,3 процента, посочи инж. Ангелов.  Поради недостатъчен капацитет от ползваните опорни пунктове голяма част от количествата  – около 6200 тона, са депонирани в двете асфалтови бази на пътноподдържащата фирма в Шереметя и Русаля.

Проходът на републиката ще бъде отворен на 11 ноември за движение на всички видове МПС, увери шефът на Областното пътно управление. Забавянето на ремонта се е наложило заради седмицата с обилни валежи, които са затруднили дейностите на обекта.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *