Великотърновски поети от три поколения са представени в антологията „Вечности“

0

Антология на великотърновската поезия от последните тридесетина година с наименование „Вечности“ обединява стихове на 37 творци от края на XX  и началото XXI  век. Сборникът беше представен днес от нейния съставител Владимир Шумелов.

Той е автор на предговора към изданието, което проследява и появата на други подобни антологии в страната и Велико Търново.

Издаването на поезия и въобще на литература се превърна в скъпо занимание, то трябва да бъде внимателно филтрирано  – и критически, и институционално, и самовзискателно от страна на авторите, посочи Шумелов.

Той подчерта, че антологията продължава линията на съхраняване на литературната памет, като дава една картина на случващото се върху поетическото поле в историческата и духовна столица Велико Търново.

37 великотърновски автори от три поколения присъстват в сборника със свои стихове и  кратка биографическа справка.

Янислав Янков, Снежана Иванова, Радко Радков, Николай Колев, Здравко Пеев, Христо Медникаров и др. са представители на т.нар. утвърдени творци. Средното поколение присъства с имената на Стиляна Мартинова, Ивайло Иванов, Николай Петков, Пламен Павлов, Ярмила Даскалова и др. Съвременните, перспективни гласове са тези на най-младите творци като Невена Борисова, Александър Христов, Денис Руф и др.

Поетическата палитрата в изданието е богата, подборът е повлиян от това да се извадят характерните почерци, вдъхновения и тенденции в поетическото изкуство във Велико Търново, подчинени на висока художествена стойност, каза Шумелов.

В антологията са включени и припознати като търновски поети като Марин Бодаков, Мая Архангелова, Ивайло Йорданов и др., които са дали много за поетическото слово в града.

Изданието е финансирано по проект на Министерството на културата „Помощ за книгата“. Редактор на антологията е покойният Христо Медникаров, фотографията е на Мирослав Момински.

Поетът Янислав Янков, който е един от авторите в сборника, коментира в Деня на народните будители, че изкуството е инструментът, чрез който будителите осъществяват своите цели. Историята показва, че в трудни и критични времена изкуството „набира скорост“ и талантите се събуждат. З съжаление, през последните години народът ни не спи, но много от будните хора са зад граница, допълни Янислав Янков и разказа, че две от четирите му дъщери са в чужбина със семействата си и едва ли ще се върнат. Надявам се, че поколенията, които идват, ще променят света към по-добро, каза още поетът.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *