Кацаров: Изправени сме се пред огромна заплаха, ситуацията е критична!

0

„Ситуацията е критична. Изправени сме пред огромна заплаха. Нужно е общо действие. Искаме да отправим призив за единодействие и национална мобилизация”. Това заяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров на пресконференция, в която участват съсловните организации.

Да се пазим и да пазим другите, призова Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

„Без професионалисти по здравни грижи, ситуацията е много трагична”, заяви Василева. По думите й около 45% от медицинските сестри в България са имунизирани. „Те обаче не достигат. Възрастните колеги се пенсионират, млади няма”, каза Василева. „Ваксинирайте се, спазвайте дистанция, бъдете отговорни към себе си”, призова тя.

Над 40% са ваксинираните специалисти по дентална медицина, обясни д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз.

„Единственото, което може да ни спаси, е ваксинацията. Сега забравихме обществено значими заболявания. Забравихме за ХИВ и СПИН, за хепатит, за карциномите, за сърдечносъдовите заболявания или ги сложихме на една страна. Загубихме много светли личности без време заради инфекцията, заради грешните послания, давани включително и от наши колеги”, каза още той.

„Числата са красноречиви. Над 90% от хоспитализираните пациенти са неваксинирани”, отбеляза Асена Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз.

„Страхът се бори със знание. А то трябва да се предостави от лекари и фармацевти по достъпен и разбираем начин”, смята Сербезова. Според нея Изпълнителната агенция по лекарствата трябва да влезе в ролята си „в тази позакъсняла кампания”.

„Косвено или директно лекарите сме обвиняваме, че подаваме разнопосочни сигнали към обществото”, коментира д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз.

„Когато по една теза, каквато е ваксините, 99 % от колегите в световен мащаб твърдят едно и също нещо, базирано на доказателства, а само 1-2-3 % в целия свят твърдят обратното, е редно да се замислим, че тези, които са мнозинство, са правите. Не всеки, който се различава от общоприетото мнение, е Галилео Галилей на нашия век. Разликата е, че тогава Галилей е бил единственият, който е стъпил на науката и на доказателства“, каза д-р Маджаров.

„Никой от нас не иска да уврежда своите пациенти. Твърде далеч сме от конспиративните теории”, заяви д-р Маджаров.

„Видно е, че България се провали с ваксините. Не е страшно да се провалиш, по-страшно е да не си го признаеш. По-добрият вариант е да си признаем една грешка и да се опитаме да я поправим”, каза д-р Станимир Хасърджиев от Национална пациентска организация. Той призова възрастните хора и тези с хронични заболявания да не се колебаят, а да се ваксинират веднага.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *