Невероятно! Архитектурно бижу на няколко века, скрито под земята, може да стане нова туристическа атракция във В. Търново

0

Пищни сводове и орнаменти пазят колорита на старите турски бани – хамами. Едната от тях години наред била място за изхвърляне на отпадъци

Архитектурна забележителност на повече от четири века се крие под пръст, обрасла с храсталаци, във Велико Търново. Става дума за старите турски бани, наричани хамами, строени по време на турското робство, които се намират до река Янтра, в подножието на Хуманитарна гимназия. Да се изчистят пространствата и те са се превърнат в туристическа атракция в старата столица е идея на ентусиастите от клуб „ТАМ“, които разработват проекта „Отворен град“.

Наскоро те публикуваха снимки от вътрешността на една от баните. Малцина посветени са имали възможността да се запознаят отблизо с автентичната й красота. Красиви сводове, пищни ориенталски орнаменти, следи от мозайки и стенописи са все още добре запазени в пространството, което е скрито от погледите на минувачите под неугледна могила, обрасла с растителност.

Открихме турската баня с нейната неповторима архитектура по време на една от дейностите ни по проекта „Отворен град“, разказва разказва Галин Попов от „ТАМ“.  Във Велико Търново проектът , включващ 40 участници, се координира от екипа на ТАМ и Сдружение ВТ Ивентс, и се реализира с партньори от Германия, Италия, Литва и Гърция, с подкрепата на програма ЕРАЗЪМ +. Целта му е да се събират и анализират знания и практики, подпомагащи сближаване на жителите на дадено място, както и да се създадат устойчиви системи за взаимопомощ в микромащаб: жилищен блок, улица, специфична зона на избран квартал. Във Велико Търново това място е старият град, наречен Варуша Юг. Няколко инициативи вече бяха реализирани по проекта. Една от тях беше спектакълът на режисьорката Неда Соколовска и нейния екип от Студио за документален театър Vox Populi., които направиха театрален спектакъл из живописните улица на квартала.

В една от срещите по проекта е била представена и споделена карта с информация за различните непознати обекти във Варуша Юг. Именно в тази карта присъстват и старите турски бани, на които се натъкнали при обиколките си ентусиастите.

Те останали много изненадани, когато разбрали, че банята години наред е била използвана като място за изхвърляне на отпадъчен материал от съседната дърводелска работилница. Талашът, който бил оставен да гние в нея, нанесъл големи щети на стените и пода.

Мястото може да бъде изчистено, а пространството отвън облагородено. За това ще разчитаме на съдействието на Община Велико Търново и на Регионалния исторически музей, които ни подкрепят във всичките ни дейности до момента и за което им благодарим, сподели Галин Попов. Първата задача на участниците в проекта е да се установи собствеността на обектите и да се премине към следващите стъпки. След като изчистим и осигурим достъп до това архитектурно и историческо бижу, може да бъдат предприети стъпки по неговата реставрация, след оценка и становище от общинските и музейни експерти, казва още Галин Попов. Старите турски бани са в близост до голям паркинг, а по крайбрежната улица са обособени места за отдих, което ще ги направи естествена част от пространството за туризъм и разходка, посочват от ТАМ.

Легендарните хамами във Велико Търново имат своята история от годините на турското робство, когато наред с джамиите, конаците, многобройните кафенета и ханове, представлявали особен акцент в архитектурния облик на старата столица Търново. Според историците в града имало три обществени бани – Мостовата, Средната и Баш хамам. Те се намирали под площада Растата в близост до р. Янтра, за да могат да ползват нейните води. Баните били вкопани в земята, засводени, снабдени с вода и отоплителна инсталация, с обособени мъжки и женски отделения.

Ходенето на баня за старите търновци било неповторимо събитие, в което участвали цели семейства, фамилии, приятелски компании и др. Къпането в хамамите се превръщало в празник, съпроводен от ритуално ядене на специално приготвени гювечи и други кулинарни шедьоври, пийване, веселби…

Историята разказва, че в именно в обществената баня Баш хамам, стопанисвана от Ботевия сподвижник Йордан Йорданов Инджето, през 1887 г. станало първото честване, посветено на великия поет и революционер от Калофер.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *