Арх. Йордан Терзийски: „Огромната ни мотивация са думите на хората, че ние сме последната им надежда за промяна“

0

Арх. Йордан Терзийски е водач на листата на кандидатите за народни представители на партия „Продължаваме промяната“ във Велико Търново. Има над 15-годишен опит в проектирането на жилищни, обществени сгради и интериорни пространства в България, Нидерландия и Великобритания. Участник е в редица международни форуми.

Завършил е ПМГ „Васил Друмев“ във Велико Търново и се дипломира с магистърска степен, специалност „Архитектура“ в УАСГ – София. Завършил е няколко курса в Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност към СУ „Св. Климент Охридски“

Арх. Терзийски създава и развива startup компания, която разработва малка енергоефективна умна къща за производство в заводски условия. Привърженик е на идеята за „умните градове“ и има публикации по тази тема.

Занимава се с управление на проекти, инвестиции в недвижими имоти и работа по социални каузи. Той е съосновател на първия български баскетболен отбор за хора в инвалидни колички „София Балкан“. Занимава се непрофесионално с импровизационен театър и творческо писане. Спортува тенис, скуош и ски.

Арх. Терзийски, това за Вас е първа предизборна кампания. Намирате ли нещо общо между архитектурата и политиката?

– Да, има общи неща. Конструктивното мислене, мисленето в перспектива е качество, което помага и в двете насоки. Водещо е желанието на човек да създава нещо ново, да го прави за хората. В архитектурата има рамки на базата на традицията, на конструктивните възможности и  законодателството, оттам всяка стъпка напред е плод на визионерство. В политиката има традициите на конституционализъм, законност, парламентаризъм, но оттам нататък политиците трябва да бъдат и креативни, за да успеят да съществуват в такива динамични времена като днешните. Да се възпитава коалиционна култура, да се работи в екип, да се намират най-правилните решения в бурна среда като днешната. В архитектурата много често управлението на проектите , кризисният мениджмънт е важен. Да се вземат правилни решения в адекватния момент е жизнено важно и в политиката.

– Остават броени дни до края на тази предизборна кампания – странна, различна, не само предвид ковидпандемията, а и заради цялата ситуация в страната. Какво научихте за себе си по време на тази кампания?

– Научих, че когато имам кауза, когато има хора, с които мога да я осъществявам, мога да надскоча сериозни препятствия, дори физическите си възможности и да отдам цялото си време и енергия за нещо, което е по-голямо от самия мен. Участвал съм в немалко социални проекти и каузи и преди, но това винаги е било паралелно с основната ми дейност. В момента каузата на „Продължаваме промяната“ ме е накарала всичко да оставя на заден план и да се посветя само на нея. И това няма да приключи с изборите на 14 ноември. Идеята е проектът на Кирил Петков и Асен Василев да е дългосрочен – до постигането на целите, които сме си поставили. Наясно сме, че сме в началото, знаем също, че сега ще мине трудното, а после ще започне тежкото. Но това не може да ни спре.

Имахте много работа на терен, срещи с хората в различни населени места в региона. Имаше ли момент в който съжалихте че се захванахте с политиката?

– Имаше трудни моменти, особено когато виждах конкуренти, които не играят по правилата, които ние спазваме, вярвайки в честната игра. Трудно е да се сблъскаш очи в очи с една система, която е изградена на базата на съвсем други ценности. Това от една страна е обезсърчаващо, защото е трудно да се бориш срещу нещо, градено от години на основата на влияние, власт и пари. От друга страна – целият отпор на хората срещу това ни мотивира и е доказателство, че сме на правилния път. Ако нямаше тази обществена реакция, ние нямаше да бъдем промяна, а щяхме да бъдем просто една подмяна, една мнима опозиция, каквито България вижда от десетки години…

– Всички политици обещават по предизборните срещи. Вие обещавахте ли и или по-скоро се опитвахте да убедите хората, че има смисъл да гласуват?

– Единственото, което обещах през тази кампания е, че ще остана такъв, какъвто съм. Това е и обещанието, което дадох пред самия себе си. И че ще продължа да работя със същия хъс и ентусиазъм, както го правя в момента. От там нататък, какви ще бъдат резултатите, това зависи от много фактори  – от конфигурацията в парламента, от волята на избирателя, от коалиционната култура, която ще проявят партиите. Ние ще продължаваме да сме близо до хората, изключително важно е за нас да не прекъсваме връзката си с тях. Нищо не свършва на 14-ти, напротив – тепърва започва. Връзката ни с хората трябва да се развие в политика, която идва от тях и е за самите тях, не за политиците.

– Оптимист ли сте за ситуацията  България след тези трети поредни избори в рамките на година?

– Оптимист съм от огромната подкрепа, която ни показват жителите на всички населени места. Минути преди да започнем разговора с вас, в офиса влезе жена, която беше разплакана.  Но сълзите й бяха от надежда. Тя ни разказа за внучката си, която е лекар в ковид отделение. Притесняваше се, че от цялото им семейство медици, само тя единствена е останала в България. Тревогата й е, че тя също ще предпочете да напусне страната ни. Молеше ни със сълзи на очи да направим така, че момичето да остане в България.

Обнадеждава ме, че хората виждат в нас, представителите на  „Продължаваме промяната“, политиците, които настина могат да променят личите им съдби. А не просто да демагогстват, да излизат с едни големи лозунги и обещания, а реално да няма ефект върху живота на обикновения човек.

Затова ние искаме някои основни неща – промени в здравната система, в съдебната система, в образованието – неща, които пряко влияят върху ежедневието и живота на българите.

– Трудно се убеждава народ, който много е лъган, мамен от политиците.  Защо въпреки всичко застанахте зад каузата „Продължаваме промяната“?

-От всичките си разговори с хората, които водих през последния месец, има едно изречение, което се откроява. И то е: „Много се подвеждахме, но вие сте последната ни надежда. Ако  вие – младите и образовани хора не успеете да оправите тази държава, не виждаме кой ще успее.“

И в партията, и конкретно в листата във Велико Търново, сме екип от хора с професии, с бизнеси, които са оставили всичко на заден план с една цел – да променим нещо в страната си. Нашият живот няма да стане по-лесен в политиката, нито ще спечелим нещо от това. И ние, като всички, години чакахме нещо да се промени, а това не става. Видяхме че единственият шанс е да се захванем лично. Ако не го бяхме направили сега, аз няма да имам моралното право да критикувам когото и да е оттук нататък, или да протестирам срещу определена политика или антиполитика.

-Кои са регионалните проблеми на Велико Търново, където ще бъдат насочени усилията ви?

– Една от най-важните ни цели е развитието на транспортната инфраструктура – изграждането на магистралите „Хемус“, „Русе-Велико Търново“ и тунела под Шипка., развитието на жп транспорта и възобновяване на въздушния транспорт, привличането на чуждестранни инвестиции в сектори с висока добавена стойност, стимулиране на културно-историческия туризъм, утвърждаване на региона като образователен център и т.н.

Всичко това е възможно, ако  следваме нашия път към промяната, а именно – нулева корупция, спирането на течове на публични средства, овластяването на независими, компетентни и честни хора в управлението, бързото, ефективно и справедливо правораздаване и всички останали останали точки от нашата предизборна програма.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *