Във ВТУ тържествено откриха Дванадесетия международен научен симпозиум „Търновска книжовна школа“

0
Днес във Великотърновския университет се състоя тържественото откриване на Дванадесетия международен научен симпозиум „Търновска книжовна школа“, който се провежда под патронажа на ректора проф. д-р Христо Бонджолов. Организатори на научния форум са ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и Научноизследователският център „Търновска книжовна школа“ съвместно с Филологическия и Историческия факултет.
Ректорът проф. д-р Христо Бонджолов откри събитието и приветства участниците в международния научен форум. „Днес е един голям ден, защото откриваме Дванадесетия симпозиум „Търновска книжовна школа“, а освен това отбелязваме няколко важни дати: 650 години от създаването на Евтимиевата книжовна школа, 50 години от провеждането на Първия симпозиум и 50 години от преименуването на Висшия педагогически институт „Братя Кирил и Методий“ във Великотърновски университет. Симпозиумът е важна част от историята на Великотърновския университет. Тук сред нас, както и онлайн са четиримата носители на Евтимиевата награда за тази година. Те са наши будители и ние много ги ценим. Искам да им благодаря за всичко, което са направили, правят и ще направят за Университета! Започнахме активна работа по изграждания университетския храм „Св. Евтимий, Патриарх Търновски“ и много се надявам, че средствата ще ни стигнат той да бъде завършен. Важно е да вървим напред с вярата, това ни отличава от другите и ни запазва като нация. Пожелавам здраве и успех на всички участници в симпозиума!“, каза в приветствието си проф. Хр. Бонджолов.
Избраната интегрална тема на симпозиума „Традиции и послания“ е свързана с честването на 650 години от основаването на Евтимиевата книжовна школа, 50 години от Първия симпозиум „Търновска книжовна школа“ и 50 години от преименуването на Висшия педагогически институт „Братя Кирил и Методий“ във Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“. Тя насочва към приемствеността в духовното поле на културата и науката през вековете.
В престижния интердисциплинарен форум участват повече от 50 утвърдени учени и млади изследователи от университети у нас и в чужбина (България, Русия, Полша, Молдова и др.). Научните заседания са организирани в четири тематични направления: „Литературознание“, „Езикознание“, „История и археология“, „Богословие, изкуствознание и народна култура“.
По традиция, установена от организаторите на Първия симпозиум „Търновска книжовна школа“, Великотърновският университет продължава да е отворено пространство за осъществяване на научен обмен, за ползотворно общуване между учени от различни поколения и школи, което е гарант за обективни и отговорни изследвания.
Основите на духовността, положени от св. св. Кирил и Методий и утвърдени от св. Патриарх Евтимий, традициите, опазени от българските книжовници през вековете и защитени от поколения наред всеотдайни и безкористни учени, се подкрепят от академичната общност на Великотърновския университет от създаването му до днес. Негова мисия като наследник на просветните и културни традиции на Евтимиевата книжовна школа от ХIV век е да предава на поколенията посланията на българската Държава на Духа, които и досега се пазят на търновската Света гора.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *