„Продължаваме промяната“ и „ГЕРБ“ с по два депутатски мандата от областта, БСП, ИТН, ДПС и „Възраждане“ с по един?

0

 

Окончателно: ПП в областта печелят убедително, ГЕРБ втори

 

Новата формация на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев – „Продължаваме промяната“ дебютира зашеметяващо и спечели убедителна победа от предсрочните парламентарни избори и в областта. В нея доверие са инвестирали 25,32 % от гласоподавателите, което прави 19 484 гласа. Със сигурност ПП ще има двама свои депутати, а според някой анализатори дори е възможно те да са трима от областта.  Засега очакванията са, че в парламента влизат водачът арх. Йордан Терзийски и вероятно нотариусът Милен Матеев, ако преференциите не объркат подредбата в листата.

Така новата коалиция детронира ИТН, които на изборите през юли калкулираха на сметката си 23 162 гласа в областта и изпратиха в краткия предишен парламент трима народни представители. Сега обаче партията на Слави Трифонов в региона се срина до10,93%, което означава 8 411 бюлетини и един депутатски мандат. Дали той ще е за водача Андрей Чорбанов, или за втория в листата – Момчил Иванов, който беше дори номиниран за правосъден министър, предстои да се разбере. По-вероятно е имунологът да седне на депутатската банка като представител на Велико Търново, твърдят запознати.

ГЕРБ остава втора политическа сила в региона, въпреки че социолозите й даваха предимство и тук, и в национален мащаб. Коалицията ГЕРБ-СДС изпраща отново двама народни представители в лицето на водача проф. Костадин Ангелов и третия в листата Димитър Николов, който с 1 775 преференции измества Люба Попова. За ГЕРБ са гласували 16 335 от жителите на областта, което е 21,33 процента. За сравнение на изборите през лятото за тази коалиция гласуваха 19 327 от избирателите в областта.

Трети остават „БСП за България“. За тях са гласували 11 876 избиратели от региона, което е  15,44 %. Явор Божанков ще е новият-стар депутат, а към момента сметките са за само един червен мандат.

Впрочем левицата, подобно на други формации, се разкъсва от противоречия и в нашия регион. Все още няма официален коментар от местните й лидери, но е ясно, че в т. нар. „червени общини“ активът е „преливал“ гласове към „Продължаваме промяната“ по две причини – там левите хора са лоялни на Весела Лечева, която е контра на Нинова и след втория тур за президентските избори идната неделя също се очакват драматична развръзка. Освен това ПП официално подкрепи президента Румен Радев за втори мандат, което е логично, тъй като именно той бе двигател на конструирането на „Продължаваме промяната“. Самата Весела Лечева обаче излезе с коментар в социалните мрежи.

„Разрешаването на който и да е проблем започва от неговото признаване. Шокиращо е, че при тези катастрофични резултати на БСП, никой от ръководството не ги определя като такива. Единственото полошо от изборните резултати за партията ни е затварянето на очи пред реалността. Всичко това обаче е тема за след 21.11, когато трябва да покажем пълна мобилизация и единство за преизбирането на Румен Радев и Илияна Йотова. Тяхната победа е възможност за поне частично възвръщане на достойнството на българските социалисти. Призовавам ръководството на БСП да се въздържа от изказвания и действия, за които видимо няма мандат“, написа дългогодишният бивш депутат на левицата в областта Весела Лечева. Която бетонира имиджа си на вътрешна опозиция, след като излезе от листите на изборите през април и юли тази година.

При по-малките формации интригата също не беше малка, тъй като те до последно бяха в остра конкуренция. Ясно е, че Демократична България загуби спечеления през последните два парламента мандат и въпреки, че самият Христо Иванов пое водачеството, демократите остават без свое представителство в 47 НС.

Причините са две – голяма част от симпатизантите на обединението гласуваха за ПП, а в последните десетина дни негативната кампания срещу ДПС се обърна като бумеранг за ДБ. Впрочем Иванов вече подаде оставка, защото коалицията в областта калкулира едва 3 664 гласа, което е 4,7%.

Според анализаторите ДПС печели мандат в областта и Делян Пеевски отива в парламента на базата на 6 663 гласа, което е 8,66% от доверието на избирателите. С мандат вероятно ще се поздрави и адв. Елена Гунчева от „Възраждане“ , тъй като за тази партия вот са дали 5,45% или 4 263 избиратели от региона. За сравнение през лятото за формацията на Костадин Костадинов гласуваха 3,2% или 2 178 избиратели от четвърти многомандатен избирателен район. Очевидно анти ваксърските и анти ковид настроенията в областта си казаха тежката дума, както и раздробяването сред бившите партньори от Патриотичния фронт.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *