Кметът на Велико Търново Даниел Панов: Бюджет 2022 да подкрепи общините за старт на проектите по Плана за възстановяване и устойчивост

0

 

 

В държавния бюджет за 2022-а година е нужен ресурс за общините, за да могат те да стартират проектите по Плана за възстановяване и устойчивост. Това заяви кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините Даниел Панов по време на дискусионен уебинар, организиран от вестник „24 часа“.

Местните бюджети не позволяват буферни средства за проектиране и подготовка на процедурите за публични търгове. По разчети на НСОРБ подготвителният период за ефективно изпълнение на инвестициите ще трае не по-малко от 1 година. На практика преди края на 2022 г. достъпът до средства по възстановителния план за общините не е реалистичен, посочи Панов. Той подчерта, че през последните 18 месеца НСОРБ активно работи с три правителства, за да мотивира необходимостта от предвидените инвестиции в публична инфраструктура чрез повече от 20 проекта, заложени в стратегическия документ.

Кметът на Велико Търново обясни, че са подобрени параметрите на някои от проектите, но за други – като инвестициите във ВиК инфраструктура, общините не успяха да надделеят с аргументи. Засега най-сериозно безпокойство буди липсата на активност в отговорните министерства по отношение на подготовката на конкретни критерии и механизми, по които ще бъдат реализирани проектите в Плана за възстановяване. Обществено напрежение ще породи и начинът за финансиране на мерките за енергийна ефективност в многофамилните жилищни сгради, изрази опасенията си Даниел Панов. Според дискутираните варианти се предвижда 20% самоучастие на собствениците на жилища по програмата за устойчиво енергийно обновяване на сградния фонд. Реализираната досега национална програма получава висока оценка от гражданите и заради постигнатия финансов ефект, и заради безвъзмездното финансиране на инвестициите. Общините виждат възможност санирането да продължи с одобрените вече от Българската банка за развитие заявления, за които не достигнаха бюджетни средства. От сериозно значение е да бъде дадена възможност достъп до средствата за енергийна ефективност да имат и собствениците на еднофамилни сгради – паметници на културата от местно значение. Ремонтът и поддръжката на културните ценности са непосилно скъпи и много от притежателите на подобни сгради ги изоставят, което е сериозен проблем за централните зони на редица градове с история, каза още Даниел Панов.

Евродепутатът Андрей Новаков очерта не особено благоприятната перспектива, пред която се изправя страната ни заради закъснялото внасяне на Плана за възстановяване в ЕК и заради забавянето на оперативните програми за новия програмен период, които също не са депозирани все още. Така освен 2021, за следващата 2022 г. също има риск страната ни да е без достъп до европейско финансиране, подчерта той.

Уебинарът на тема „План „Възстановяване“ – къде сме ние” бе организирано от вестник „24 часа“ в рамките на проект „ТРЕНД Европа“ с подкрепата на Европейския парламент. В дискусията взеха участие още евродепутатите Андрей Новаков и Цветелина Пенкова служебният министър на икономиката Даниела Везиева, председателят на Асоциацията на индустриалният капитал в България Васил Велев, икономистът от института за пазарна икономика Лъчезар Богданов и др.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *