Малко над 25 млн. лв. с ДДС ще струва бъдещият Експозиционен център във Велико Търново!  

0

 

 

25 261 801 лв. с ДДС ще струва бъдещият Експозиционен център във Велико Търново, става ясно от работния проект и КСС, които ще бъдат обсъждани от Общинския съвет в края на месеца. Архитектурната част на футуристичната сграда е оценена на 9,2 млн. лв., а 6,3 млн. лв. е стойността на конструкциите. Електрифицирането е остойностено на малко над 1,5 млн. лв., противопожарните инсталации са за 105 000 лв., отоплението, вентилацията и климатизацията са калкулирани на 2,3 млн. лв, а газоснабдяването – на 58 000 лв. Почти 700 000 лв. ще струва ВиК на обекта, 251 000 лв. ще бъдат усвоени за вертикална планировка, за паркоустройство и благоустройство са предвидени 72 000 лв., а малко над 6 000  лв. – за организация на движението.

 Дали община Велико Търново има капацитет да изгради и поддържа подобна внушителна сграда, която е по проект на световноизвестния архитект Клаудио Нарди е въпрос, който от години се коментира оживено и за съжаление разделя мнението на търновци. Някой от тях нарекоха бъдещия център „Ноевия ковчег“, докато други са убедени, че градът има нужда от Конгресен център.

Според архитектите от общината Лора Бъчварова и Николай Миладинов Експоцентърът ще бъде изграден на мястото на тенискортовете от източната страна на V-ти корпус на ВТУ и от север на Областната администрация. Те са категорични, че мястото /за което също има спорове/ е определено още от 80-те години на миналия век, а през 2002 г. е включено в плана на проф. Никифоров като терен за Мултиплекс и така е залегнало в Интегрирания план за градско развитие.

арх. Миладинов показва папките по проекта за Еспоцентъра

Припомняме, че терена на Старото военно училище е близо 180 дка, а бъдещият Експоцентър трябва да бъде построен върху 5 500 кв. метра. Застроената му площ трябва да е 2 125 кв. м. и ще включва подземна и надземна част. Подземната част от 5 800 кв. м. също е на две нива, където ще се разположат общо 115 паркоместа, както и обслужващи площи  – складове, асансьори, стълбища, рампи и т.н.

„Идеята е тези паркоместа, когато няма събития в сградата и през деня, да се ползват на общо основание от гражданите и гостите на града с платени такси, но това е въпрос на бъдещия мениджмънт на сградата“, коментираха за „Болярски новини“ арх. Бъчварова и арх. Миладинов. И поясниха, че на площ от 9 000 кв. м. на надземното ниво ще е разположена същинската част на Експоцентъра. В нея ще има основна голяма зала с 1 200 места, която ще може да се разделя на 6 по-малки зали, както и огромен коридор с няколко бюфета, кафенета и лоби-барове за обслужване на събитията. По думите на архитектите цените „не са паднали от небето“, а за някой от уникалните продукти, като преградните стени на бъдещата сграда, самият проектант Нарди е приложил цени и оферти…

„Сроковете са критични и дори отрицателни“, не крие и Мариела Цонева – шеф на Дирекция „Проекти и програми“ в кметството. Тя припомни, че срокът за изпълнение на тази сграда, която е по ОПР „Региони в растеж“ е 31 декември 2023 г. Дори само ден забавяне има реална опасност разходите да станат недопустими и да бъдат за сметка на общината. Към момента кметството пък е платило 600 000 лв. за проект и авторски надзор на арх. Клауди. Ако се впишем в сроковете можем да разчитаме на 7 млн. лв. безвъзмездно финансиране и на 2,8 млн. лв. кредит от финансов посредник и при неговите условия. По проекта е разписано, че 91 000 лв. е собственият принос на община Велико Търново, която обаче ще трябва да намери още 15 млн. лв., за да построи тази сграда… Самото строителство не е толкова проблемно, коментират експертите, колкото съгласувателните процедури. Ако съветниците одобрят КСС и работния проект предстоят процедури по Закона за обществените поръчки. Практиката обаче показва, че в 90% от случаите на подобни мащабни инвестиции следват обжалвания, които още повече удължават и без това съкратените срокове за изпълнението на обекта…

Има ли и какъв е полезния ход на община Велико Търново е риторичен въпрос…

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *