Читалищата в Ресен и Върбица станаха носители на приза  „Пазител на традициите 2021″

0

Народно читалище „Народна просвета 1874” в село Ресен и Народно читалище „Градина Върбица 1894“ в с. Върбица станаха носители на приза „Пазител на традициите 2021″.

Ресенското читалище е отличено от журито в категорията „Организация“. Номинацията за културната институция беше направена от Дирекция „Култура, туризъм и международни дейности” към Община Велико Търново,  заради това, че читалището в най-голямото великотърновско село развива изключително богата дейност. От години в читалището има сформирани певчески  и танцувални групи, групи за изворен фолклор и др., които печелят десетки призове от различни надпревари. Всяка година в Ресен се организират и фестивалите „Никой не е по-голям , т хля „С премяна на мегдана“ и др. които събират участници от цялата страна.

Наградата на публиката в тази категория отиде при Бусинска сръчкотилница.

В категория „Кулинария“  публиката отличи Народно читалище „Градина Върбица 1894“ в с. Върбица. Призът се връчва заради организирания от няколко години насам Празник на дрипавата баница, който събира в горнооряховското село майстори от всички краища на България. В същата категория наградата на журито получи известният готвач шеф Борис Петров.

 

 

„Пазител на традицията” е национална инициатива, провеждана от 2009 г. насам, подкрепяща съхраняването на българските бит, култура и обичаи.

Изборът за журито тази година бе наистина труден сред толкова заслужаващи признание номинации. Всички тазгодишни участници са своего рода живата памет на българите и допринасят по свой уникален начин за възраждането на любовта и познанието за богатата душевност на българския народ през вековете. Всички вие за нас заслужавате огромна благодарност и признание за това, че сте Носители и Пазители на традицията в областта на народния бит и култура, формирани в течение на хилядолетия.

Затова и Националната инициатива „Пазител на традициите“ през годините отдава почит на хората, посветили се на съхраняването на националните ценности, обичаи и традиции, посочват организаторите.

Вече се събират и номинациите в 7-те категории на инициативата за „Пазител на традициите“ за 2022 г. – фолклор, занаяти, изобразително изкуство, кулинария, организация, личност и селище

В следващото издание на инициативата се предвижда промяна в регламента като отпада разделянето в категориите на „млади“ и „големи“.

Вече се приемат номинации в седемте категории на инициативата „Пазител на традициите“ за 2022 г. От стартирането на инициативата всяка година се отличават постижения с приза “Пазител на традициите” като пазители на традицията в общо 7 категории – занаяти, художествено и приложно изкуство, фолклор, кулинария, организация, личност и селище.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *