Днес Милен Колев – един от знаковите артисти на великотърновския театър, щеше да навърши 83 години

На 21.11.1938 г.  е роден знаковият актьор от  Милен Борисов Колев, в Разград. Една от емблематичните му роли е на поручик Радионов във филма „Царска милост“, припомня летописецът на МДТ „Константин Кисимов“ Иван Митев.
Като ученик в Русе Милен Колев участва в драмсъстава при читалище „Ангел Кънчев”. Първите му роли там са Бръчков в „Хъшове” на Вазов, Нено в „Двама са млади залюбили” на Т. Влайков, Миша от „Дом на улица „Три славея-17” на М. Добричанин.
През 1959 г. е приет във ВИТИЗ, специалност „Актьорско майсторство”, в класа на проф. Стефан Сърчаджиев, асистент Методи Андонов. В учебния театър на ВИТИЗ играе Лаерт от „Хамлет” на Шекспир, Архонт от „Сизиф и смъртта” на Роберт Мерл. Като студент е избран да играе ролята на Боян Радионов във филма „Царска милост” с режисьор Ст. Сърчаджиев. Тази роля в киното го превръща звезда!
Завършва театралния институт през 1963 г. и е разпределен в ДТ „К. Кисимов” -, Велико Търново. Първата му роля в театъра е Радул от драматизацията „Дъщерята на Калояна” по романа на Фани Попова-Мутафова.
През 1965-66 г., Милен Колев напуска Велико Търново, защото е поканен в Народния театър-София. Там играе: Петю от „Голямото завръщане” на Ив. Радоев, в „Ригас“ от Ротас, в „Забравен от всички” на Н. Хикмет, Хирш от „Случка във Виши” на Артър Милър в Телевизионния театър.
През сезон 1966-67 г. Милен Колев се връща в ДТ „К. Кисимов” и работи тук до края на живота си. Той има невероятното щастие да бъде партньор на Елена Стефанова, както и даа работи с едни от най-големите български режисьори.
Ролите, които пресъздава на сцената са около 100. Ето някои от тях: Радул в „Дъщерята на Калояна“, Николай в „Необикновен процес” на М. Симова, Лейтенант Алварес в „Почивка в Арко Ирис“ от Д. Димов, Щерю в „Я колко макове” на Н. Русев, Чудомир от „В полите на Витоша“ от Яворов, Вандолино в „Учителят по танци” от Лопе де Вега, Жадов в „Доходно място“ на А. Островски, Д-р Шомов в „Рози за д-р Шомов“ от Др. Асенов, Дон Жуан на Молиер, Георги в „Към пропаст“ на Ив. Вазов, Жак в „По цели дни на дърветата“ от М. Дюра, Азиз в „На къде отиваш, момиче?“ от М. Бояджиев, Борил в „Балдуин Фландърски” на Р. Радков, Велизар във „Виновният“ от Д. Димов, Ветров в „Златната мина“ от Ст.Л. Костов, Киряк Стефчов в „Под игото“ на Ив. Вазов, Саед от „Щастливите просяци“ на К. Гоци, Ангел в „Професия за ангели“ от Др. Асенов, Грегор в „Тайната Макропулос“ на К. Чапек, Моцарт и Дон Хуан в „Малки трагедии“ на Пушкин, Божко в „Трънен венец“ на А. Кънев, Григорий Цамблак в „Патриарх Евтимий“ от Р. Радков, Карелин в „Шести юли“ от М. Шатров, Джилбърт от „Всичко в градината“ на Е. Олби, Ясен Каролев в „Царска милост” на К. Зидаров, Агностос в „Лисицата и гроздето“ на Г. Фигейредо, Симеун в „Сборен пункт”, Климент Охридски в „Цар Симеон Велики“ от Ст. Стайчев, Лапалия в „Трима на пейката“ от А. Николай, Кардиналът от „Херцогинята на Падуа“ от О. Уайлд и много други.
Носител е на I награда за актьорско майсторство на районен преглед на българската драма и театър в Габрово и II награда на Национален преглед в София за ролята на Николай от „Необикновен процес”. Носител е на награда за ролята на Григорий Цамблак в пиесата „Патриарх Евтимий” от Р. Радков.
Носител е на наградата „Велико Търново” за 2017 година. Умира във Велико Търново на 18.02.2018 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *