Йордан Грозданов събира приятели планинари за юбилейното си 150-о изкачване на връх Ботев

0

Известният великотърновски спортист, алпинист и пътешественик Йордан Грозданов в събота ще изкачи за 150-и път връх Ботев. По този повод той оправя покана към всички приятели, планинари и приключенци на 27 ноември  да се присъединят към него в покоряването на върха.

Тръгването ще е в 7.00 ч. от паркинга на магазин „Била“ във  Велико Търново, с разчет около 13.00 часа да сме на върха, казва Грозданов.

Той призовава в похода да се включат добре екипирани за зимни условия в планината хора, които имат опит в подобни изкачвания, защото целта е до върха да се стигне за сравнително кратко време, а след това групата да слезе от него. Очакват се и ниски температури, така че оборудването и екипировката са важни, призовава Грозданов.

Великотърновецът е единственият българин, покорил  най-високия връх в Стара планина (2376 м.) толкова много пъти. Той признава, че има любов от пръв поглед с Ботев връх и тя продължава с години. Изкачвал го през всички годишни времена, като често е придружаван със семейството си – съпругата си, децата си и дори внучетата си.

Припомняме, че своите пътешествия и планински постижения Йордан Грозданов описа в първата си книга „Искаш – успяваш” – „Пътеводител на духа. Дневник на сбъднати мечти”. Книгата съдържа хронология на експедициите, в които е участвал през годините в Памир, Монблан,Елбрус и Кабардино-Балкария, Агонкагуа ,  Хондурас, Казбек, връх Ухуру в Килиманджаро, Непал и Хималаите, изкачването на шестте най-високи върхове на Балканите за 72 часа, Перу, Кападокия, Ликийския път, Сванетия, Алтай и т.н.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *