Ротарианци възкресиха историята за видния търновски благодетел и дарител хаджи Минчо

0

Голямо дарение от книги направиха днес членовете на Ротари клуб – Велико Търново. Те връчиха сто броя от повестта на Змей Горянин „Звезда Керванджийка“ на Регионална библиотека „П. Р. Славейков“, на училищните и читалищните библиотеки в общината.

Творбата на забравения, но много талантлив български писател Светозар Димитров (Змей Горянин,) се издава за пръв път след 80 години със спомоществователството на Ротари клуб – Велико Търново. По увлекателен и завладяващ начин тя разказва историята на видния благодетел, дарител и борец за свобода хаджи Минчо от Търново.

Инициативата за преиздаването на книгата е на президента на РКВТ Венелин Иванов, който случайно попаднал при антиквар на оригиналното издание на повестта от 1941 година.

Змей Горянин е един от незаслужено потъналите в забвение български автори, които по нищо не отстъпват на класиците в родната ни литература. Преди 1945 година повестта му „Звезда Кервайнджийка“ е била включена в учебния материал и е била препоръчана от няколко министерства, но след като авторът е съден от Народния съд, тя изпада от програмите, каза Венелин Иванов.

Хаджи Минчо е един от най-големите търговци преди Освобождението не само в Търново, но и в цялата страна. Както пише в повестта Змей Горярин, „клоновете на неговото дружество се простират от Манчестър и Бирмингам до Бейрут и Калкута, а керваните му кръстосват България надлъж и нашир“. Въпреки че е заможен и богат човек, той не прекланя глава пред неправдите и се опълчва на гръцките фанариоти и турските поробители. Съдбата му е преплетена с тези на други видни търновци като хаджи Николи, а благодеянията му за града са големи. Освен че помага на много бедни хора, той строи първото училище в църквата „Свети Никола“, отваря първата аптека и т.н

Дейността на хаджи Минчо е олицетворение на целите и стремежите на нас, ротарианците,  а именно добруване за обществото, посочи  Венелин Иванов.

Книгата, чиито авторски права са на Министерството на културата, е преиздадена със съдействието на Регионалната библиотека във Велико Търново, илюстратор на красивите графики е Дешка Денева, а дизайнът и предпечатът са дело на Калоян Здравков.

Дълбока благодарност към Ротари клуб, които неизменно работят за съхраняването на родовата памет, каза директорът на Дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ в Община Велико Търново Нелина Църова. Всяко късче памет, което съхраним и направим достъпно за поколенията, е ценен принос към нашия национален дух.  Това е основната цел на народните читалища, които са пазители на традициите и културата. Радостното е, че от читалищните библиотеките поискаха  допълнителни бройки от книгата, защото са убедени в интереса към нея, посочи тя.

Убедена съм, че тази книга има място за изучаване в нашите училища и това може да стане в извънкласните дейности, заяви директорът на общинската дирекция „Образование“ Пенка Игнатова. Учителите, класните ръководители ще могат да разкажат на децата за този забележителен търновски дарител и благодетел, а книгата е прекрасен предколеден дар за всички училищни библиотеки. Много хубава тенденция е, че те се възраждат и обогатяват, а библиотекарите работят с жар, за да стига светлината на книгите до всички деца, допълни Игнатова.

Директорът на Регионалната библиотека Калина Иванова не скри радостта си от прекрасното сътрудничество с РКВТ  и подари на клуба няколко издания, осветляващи творчеството на Змей Горянин.

Всички присъстващи на събитието почетоха с едноминутно мълчание паметта на жертвите при пожара в старческия дом край Провадия и на жестоката катастрофа на магистрала „Струма“.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *