След близо 20 години преподавателите и служителите във ВТУ за пръв път ще получат 13-а заплата

През декември преподавателите и служителите във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ ще получат в пълен размер 13-а заплата и това се случва след близо 20-годишно прекъсване, съобщи на брифинг ректорът на ВТУ  проф. Христо Бонджолов.

Студентите пък ще получат по три стипендии преди празника 8 декември.

По този начин  Университетът ще помогне на хората да преодолеят инфлацията и тежкото време, а това е възможно, защото през годината сме работили добре, посочи ректорът. Той посочи и конкретни данни  – 12 000 бакалаври и магистри има във ВТУ, около 400 са докторантите, 1126 са специализантите – увеличават се обучаващите се, което до води до повишаване и на приходите.

Надявам се колкото може по-бързо да приключи пандемията и от втория семестър да заработим присъствено. Засега обаче това не е възможно, защото едва около 20 на сто от  преподавателите и студентите имат зелени сертификати. Това е показала анкета, направена в университета, каза още проф. Бонджолов. Изискването за 50 % притежание на зелен сертификат и присъствено обучение е неосъществимо за момента.

Затова ръководството на ВТУ е решило всички до края на семестъра да продължат да учат онлайн, с изключение на специалностите, за които практическите занимания не могат да продължават в такава среда. Става дума за Факултета по изобразително изкуство, както и за катедрите „Църковни изкуства“, „Музика“ и „Физкултура“. Там практическите занимания ще провеждат присъствено за тези, които притежават зелен сертификат. Останалите продължават онлайн.

Всички наши действия ще се ръководят от заповедите на здравното министерство, които ще укажат как ще протече учебния процес оттук нататък, посочи ректорът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *