Зонта клуб – Велико Търново каза НЕ на насилието над жени и деца

Тади вечер крепостта Царевец беше осветена в оранжево, а това беше част от инициативите на Зонта клуб – Велико Търново срещу насилието на жени и деца. Проявата е с подкрепата и съдействието на Община Велико Търново.

15 са жертвите на домашно насилие в България  от началото на т.г., някои са убити по особено жесток начина. Според данните на Асоциация „Анимус“, от 1852 постъпили обаждания, 1280 са за домашно насилие. Данните на МВР показват още, че за периода 2019 – 2021 г. има увеличаване на обажданията, като в момента те стигат до 90 на ден. Всяка трета жена в България е подложена на насилие. Тревожните данни съобщи президентът на Зонта клуб – Велико Търново д-р Йорданка Томова.
Инициативите  на Зонта са посветени на Международния ден за борба срещу насилието на жени и деца, който се отбелязва на 25 ноември.

 

От неправителствената организация започнаха 16-дневна кампания във Велико Търново, като акцентът тази година ще е „НЕ на кибернасилието над жени и деца!“.
Домашното насилие расте стремглаво по време на пандемия. Насилието, основано на пола, не е неизбежно и е напълно възможно да се борим срещу него като се присъединим към кампанията „16 дни на активизъм“, заявиха от Зонта клуб – Велико Търново.


Проектът на Зонта цели да запознае максимален брой жени и деца с рисковете от използването на интернет, както и опасностите от кибернасилие.

Какви са конкретните инициативи на дамите от Зонта клуб в 16-те дни на активности четете утре в интервю на д-р Томова за „Болярски новини“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *