Д-р Йорданка Томова, президент на Зонта клуб – В. Търново: „Жени, подложени на насилие, мълчат, робувайки на думите „Какво ще кажат хората?“ Обществото трябва да си отвори очите за проблема

0

Снощи по традиция Зонта клуб – Велико Търново отбеляза Международния ден за борба срещу насилието над жени и деца. По инициатива на дамите крепостта Царевец беше осветена в оранжево, а зонтианките, облечени в оранжеви тениски и с постери, изразиха своята съпричастност към жертвите и пострадалите от насилие жени и деца по света. В събитието се включи и президентът на Зонта клуб – Велико Търново д-р Йорданка Томова.

– Д-р Томова, започват 16-те дена на активности, които Зонта посвещава на борбата срещу насилието над жени и деца. Каква е целта на кампанията ви?

– Преди няколко дена от Зонта България оповестихме потресаващи данни за насилието в страната ни. Според данните на Асоциация „Анимус“, от началото на тази година от 1852 постъпили обаждания, 1280 са за домашно насилие. Данните на МВР показват още, че за периода 2019 – 2021 г. има увеличаване на обажданията, като в момента те стигат до 90 на ден. Всяка трета жена в България е подложена на насилие. Общо 15 са жертвите на домашно насилие от началото на годината, като се увеличава и жестокостта, с която тези жертви са били убити.

Кампанията на Зонта срещу това уродливо явление е традиционна и се провежда от много години. Целта ни е да приковем вниманието на обществото към проблема. Жените отдавна са равнопоставени у нас – в икономическо, социално, политическо и др. отношения. Въпреки това обаче се множат случаите на насилие над тях. Свидетели сме на нечувани жестокости. Ето дори днес (25 ноември) в София беше пребито до смърт от приятеля си младо момиче.

Проблемът не е само във физическото насилие. То може да бъде изразено в психологически и вербален тормоз. Тук са и нарушенията с ранните бракове, и насилието над деца и т.н.

Акцент на кампанията ни тази година е кибер насилието и в национален мащаб  и Зонта работи по такъв проект. Децата от съвсем малки са на „ти“ с технологиите, те са непрекъснато на таблетите, на телефоните. А там дебат безброй опасности, подводни камъни имогат да станат жертви на недобронамерени хора.

– Какво предвиждате като конкретни събития по време на кампанията във Велико Търново?

– Подготвяме цял панел лекции, вече имаше два обучителни курса, раздаваме флаери, диплянки. Кампанията се провежда под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова. ГДБОП са наши партньори.

Във Велико Търново ни помагат доброволци от СУ  „Емилиян Станев“, от  Филиала на Медицинския университет във Варна, от ВТУ.

В началото на другата седмица пред Факултета по изобразително изкуство ще има изложба на 12 пана с логото на Зонта интернешънъл, с характерния оранжев цвят, символ на кампанията.

В неделя в парка на хълма Света гора организираме много интересно събитие с партньорството на „Търново рънс“ – ще се забавляваме със зумба, пилатес и  други физически активности, но и ще говорим за проблемите с насилието. Атрактивно ще бъде обучение на бойни техники за самозащита, които ще ни демонстрират специално подготвени инструктори.

Времето ще е хубаво, каня всички великотърновци да се присъединят към нас.

Също така започваме и Университет за жени, в който ще бъдат изнасяни лекции за равнопоставеността на половете, за това че жените не бива да бъдат дискриминирани, за женското здраве и т.н.

– Вас лично какво най-много ви тревожи, наблюдавайки тенденциите на насилие над жени и деца в България?

– Притеснително е, че все още чувството за срам пречи на потърпевшите да потърсят помощ. Стотици, дори хиляди жени робуват на мисълта: „Какво ще кажат хората?“ и избират да бъдат пребивани или унижавани психически, но не и да говорят за проблемите си. Обществото трябва да си отвори очите за проблема.

Кампанията на Зонта цели именно това – да се говори, да се внуши на хората да бъдат непримирими към това явление. Да окуражим жените и децата, че има къде да бъдат защитени и че има кой да им помогне.

Зонта от години е посветена на тези каузи, но  трябва да получим подкрепата на цялото общество, за да успеем.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *