Затрогващи и неизвестни истории на участници в Първата световна война представя изложба във Велико Търново

0

Шестнадесет фотоесета, показващи другото лице на българските войници в Първата световна война, представят в изложба БТА и Държавният военен архив във Велико Търново. Фотоизложбата „Другото лице на воините ни“ беше открита снощи в  Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ в присъствието на заместник-областния управител Станислав Николов, директора на „Държавния воененноисторически архив“ Светлин Радев, началника на НВУ „Васил Левски“ ген. Маламов и директора на Дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ в Община Велико Търново Нелина Църова.

Експозицията е един от акцентите в честването на 70-ата годишнина от създаването на Държавния Военноисторически архив и основаването на архивната система у нас, посочи Светлин Радев, директор на Държавния военноисторически архив във Велико Търново.

Проявата е част от Националния календар, посветен на 100 години от Първата световна война и участието на България  в нея.

Под формата на фоторазкази авторите на изложбата Ирена Данаилова и Георги Генчев – кореспонденти на БТА във Видин и Варна, илюстрират живота на редовите войници от деня на мобилизацията им, чак до края на войната. Млади, образовани, всеки със своята съдба и своята история са героите на фоторазказите. Погледнати през призмата на времето, тези илюстрации днес са урок по родознание, защото голямата история е част от милиони малки истории, казват авторите на изложбата.

Редникът, художникът, велосипедистът, авиаторът, четникът, военният свещеник, студентът, генералът – всички те са преживели войната и нейния ужас, но са оставили траен отпечатък в историята на своите наследници и на следващите поколения.

В рамките на изложбата са показани новооткрити документи за част от главните герои във фотоесетата, чиято съдба е свързана със Свищов, Велико Търново, Златарица и Елена. Документите са от фонда на архива и се представят за първи път, посочи Светлин Радев.

Събитието е част от културния календар на община Велико Търново.

Когато стартираха честванията за 100-годишнината от Първата световна война, разбрахме, че Англия дигитализира своя архив от този период, тъй като всички английски войници, участващи в сраженията, са били задължени да си водят дневници, разказа за „Болярски новини“ Ирена Данаилова, която е един от авторите на изложбата. Прочетох в една международна емисия и  се замислих какво има в нашите архиви. Зададох си въпроса какво  знаем за тази война и стигнах до едно нелицеприятно заключение, че все по-малко българи четат и учат за тази част от историята ни, изключвайки професионалистите, които се занимават с материята, допълва Данаилова.

Тогава се ражда идеята с колегата си от Варна да разкажат за Първата световна война не през погледа на историците, а картичките и фотографиите, които хората са пращали от фронта на близките си.

Оказва се, че българската държава е проявила голяма прозорливост в онзи момент и редом с армията са вървели фотографите, художници, свещеници от всички вероизповедния, капелмайстори. Това е дало възможност войната да  бъде подробно документирана. Когато влязохме в архива на БТА и във фондовете на Военноисторическия архив във Велико Търново, открихме огромна колекция от снимки и документи за периода, казва още кореспондентката на БТА.

Тя не крие, че я развълнували много от историите на войниците, както и чисто човешките послания върху картичките, които те пращали на близките си. Сред тях са признания като: „Гладни сме, жадни сме, убихме трета мечка и я изядохме“ или  пък „Празнуваме 24 май в Гевгелия, много е хубаво“, или пък въпросите за лозето в родния им край.

Най-много ме докосна изключителният дух на българина, който отива гол и бос да се бие, знае, че го чака явна смърт, но продължава да се шегува, да поддържа съвсем делнична и интимна кореспонденция с близките си.

Издирихме неизвестни факти за безименни герои, които завършват земния си път негеройски. Един такъв човек е Иван Чакъров от Златарица, който прекъсва студентството си, за да се запише на фронта.  За жалост, героят, кавалер на „Военния орден за храброст“ IV степен,  завършва живота си, съден от Народния съд, забравен от всички.

Не по-малко вълнуваща е историята на свищовлията Златан Бръчков, кавалер на орден „Св. Александър“ IV и V степен, и на Народен орден за военна заслуга – III   IV и V степен, който е герой на фотоесето „Инженерът“. Завършил в Швейцария, той участва в Балканската война и Първата световна война, участва в ремонта на разрушени мостове и изграждане на потонни съоръжения, геройски се сражава в много битки.

Ирена Данаилова споделя, че особено я е развълнувала историята на военния кореспондент от Англия Хенри Байерлан, който изиграва огромна роля след подписването на Ньойския договор градовете Видин, Кула и Белоградчик да останат на българска територия, а мотив за това били… прическите на българските жени.

Пътуваща експозиция „Другото лице на воините ни“  се представя за пръв път във Велико Търново и може да бъде видяна до 18 декември в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *