Ученици от Велико Търново проведоха незабравима среща с авторката на най-продаваната книга „Глина“ Виктория Бешлийска

0

Учениците от V д клас на СУ „Емилиян Станев“ във Велико Търново участваха в незабравим час по литература. Те проведоха онлайн среща с авторката на книгата „Глина“ Виктория Бешлийска.

Дебютният роман на Виктория Бешлийска, позната от блога „По дирите на думите“ (Words Do Worlds), завладя вниманието на читателите веднага, след появата си на книжния пазар и стана най-продаваната книга за 2020 година.

Всяко дете от класа беше ангажирано с проекта „Глина“. Учениците работиха, разпределени по екипи, и представиха продуктите си под формата на презентации, рисунки или писмени текстове. Темата на урока бе „Мотивът за вграждането във фолклорните текстове и художествената литература“, сподели за „Болярски новини“ учителката по български език и литература Цветелина Маринова.

Така се опряхме на зададената по учебна програма народна песен „Тройца братя града градяха“, нейните варианти, фолклорните легенди, в които е заложен мотивът за вграждането, литературните творби: „Изворът на Белоногата „, “ Мостът на Дрина“ и „Глина“ на Виктория Бешлийска, допълни г-жа Маринова.

Писателката е разказала на петокласниците от великотърновското училище интересни факти, свързани със създаването на невероятната творба, говорила им е  за силата на думите, за любовта като творчески процес и ни им е показала образци на Бусинската керамика.

Благодарим на Виктория Бешлийска и й пожелаваме здраве,творческо вдъхновение и още много уникални творби, казаха учителката и учениците от СУ „Емилиян Станев“.  Преподавателката изказа и своята специална благодарност към трудолюбивите деца от V д клас, както и към и колегите си, които са й помогнали този вълнуващ проект да се осъществи.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *