Хората с увреждания да паркират безплатно до три часа, предлагат от ОДПГ

0

 

Хората с увреждания да имат право на три часов безплатен паркинг в сините зони, вместо досегашния неограничен престой, предлагат от „Организация на движението, паркинги и гаражи“.

Проверка на общинското дружество е показала, че в момента някой от зоните за инвалиди се ползват за престой на съответния автомобил, докато същото лице изпълнява търговска дейност или пък хора с увреждания заемат с цел паркиране по местодомуване.

„Този факт е злоупотреба и възпрепятства от една страна хората с увреждания, които наистина имат нужда да паркират непосредствено по-близо до мястото, към което са се насочили по конкретен и времеви ограничен повод, а втори път – пречи на останалите граждани и гости на града, които не могат да намерят свободно и платено паркомясто“, се казва в анализа на дружеството. Това се случва най-често на две места – на Кооперативния пазар и на площад „Славейков“, където притежателите на документа „Инвалид“ паркират за ден, и дори за седмица.

С цел избягване на всекидневната заетост на платените зони се предлага безплатният престой да е за три часа на специалните места. При недостиг на паркоместата, обозначени с пътен знак Д21 „Инвалид“ право на паркиране с карта ще имат първите, заели тези места, а всички останали ще паркират по общия ред при платен режим, предлага още ОДПГ.

2 529 са издадените в момента в община Велико Търново „Карти за паркиране на хора с трайни увреждания“ , а във всяка зона има по няколко места за инвалиди.

След изтичането на трите часа пък автомобилите на хората с увреждания ще бъдат санкционирани като всички останали, които надушват наредбата за престоя и паркиране.

Предложението за промяна на наредбата е качено в сайта на общината и заинтересованите лица могат да изразят становище и коментари в едномесечен срок. Едва тогава промяната ще влезе на комисии и на заседание на Общинския съвет.

Припомняме, че последната промяна в наредбата разреши па ползвателите на електрически автомобили да паркират безплатно до два часа.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *