Възможно ли е да бъдат забранени пиратките и бомбичките по празниците във Велико Търново?

0

Остава малко повече от месец до посрещането на Нова година във Велико Търново, но по кварталите вече започват да се чуват гърмежи. От години коледните и новогодишните тържества в старата столица,  и дните преди тях, са съпровождани от дълги канонади, включващи използването на различни пиротехнически средства. Фойерверките и гърмелите са част и от сватбите, рождените дни и други празненства, отбелязвани вкъщи или в заведения на територията на града и околностите му, често в малките часове на нощта, когато разбуждат цели квартали.

През последните години все по-често се надигат гласове тази проява на еуфория да бъде прекратена, защото създава огромен стрес на бебета, малки деца, на бездомни и домашни животни, а освен това крие рискове от нараняване на празнуващите.

Днес стана ясно, че за разлика от духовната и историческа столица на България – Велико Търново, административната столица София въвежда сериозни ограничения в използването на пиротехнически средства за празници и тържества. Това беше съобщено на брифинг от  председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев. Той посочи, че се въвежда изцяло нов ред и правила за използването на пиротехнически средства на територията на Столичната община, а предложенията за промените в наредбата са подкрепени от общински съветници от различни политически групи в СОС.

Очаква се през втората половина на януари догодина да се приеме промяна в Наредбата за обществения ред на територията на Столичната община във връзка с използването на пиротехнически средства. Промените засягат употребата на пиротехнически средства от категория „Ф2“ и „Ф3“, които са основния източник на шум и стрес.

Идеята е употребата на пиратки и бомбички от тези категории да става само и единствено след разрешение на районния кмет и то след подаване на заявление десет дни преди събитието. Наредбата в София ще забранява категорично употребата на пиротехника в междублоковите пространства, около лечебни заведения, училища, детски градини и църкви. За това е възприет положителния опит на Австрия, Дания, Нидерландия, Хърватия и Словения.

Глобите за нарушителите ще са от 500 до 2000 лева за физически лица, а за юридически лица – от 3000 до 10 000 лева. Контролни органи по наредбата се предвижда да бъдат МВР чрез специализираните си звена, както и Столичният инспекторат и структурите на общината съобразно наредбата.

Промените в Наредбата се предлагат след множеството сигнали и оплаквания от граждани от неконтролируемите гърмежи в следствие на употребата на пиротехнически средства. Има и петиция, подписана от над 15 хиляди граждани, във връзка с необходимостта от предприемане на мерки в тази посока. Страдат децата от аутистичния спектър, които по данни на съответните организации в столицата са над 5 000. Подкрепа е заявена и от Фондация „Четири лапи“ поради прякото влияние на пиротехническите средства върху домашните животни.

Дали подобни промени могат да се случат във Велико Търново зависи само от волята на местните парламентаристи във Великотърновския общински съвет. Важно е също да се анализира ще имат ли сили и възможности органите на реда да контролират спазването на нови изисквания.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *