За половин час и срещу 60 лева двупосочен билет летим от Русе до София. А от Горна Оряховица кога?

1

Летището в Русе ще отвори за граждански полети в края на февруари следващата година. Тази прогноза обяви преди броени дни служебният министър на икономиката Даниела Везиева. По думите й в момента се работи по лицензирането за граждански полети на аерогарата в крайдунавския град. Според Везиева отварянето на летището в Русе за граждански полети ще подобри бизнес връзките между Северна и Южна България. Обсъжда се цена около 60-70 лева за двупосочен билет София-Русе. Предвижда се полетът да трае около 30- 40 минути.

Работим много активно по лицензирането на летището за граждански полети, моето искрено желание е това да се случи в началото на следващата година, в края на февруари – началото на март”, допълни Везиева. Кметът на Русе заяви, че амбицията на общинското ръководство е аерогарата  да се превърне в регионално летище и изрази надежда държавата да подкрепи усилията на общината в тази посока. Сградата е съхранена добре и не е станала жертва на набези през годините, в които летището е останало затворено за редовни граждански полети. Сега предстои нейната модернизация.

Тази новина логично предизвиква въпроса какво се случва с международното летище в Горна Оряховица и защо аерогарата в централната част на България от години е неизползваема. „Болярски новини“ изпрати запитване до Министерството на транспорта и искане да бъдат предоставени актуални данни за финансовото и икономическо състояние на стратегическия обект. От ведомството заявиха готовност информацията да бъде събрана и систематизирана в срок, след което ще я съобщим на читателите.

Припомняме, че Летището е отдадено на концесия през 2016 г. на консорциума „Гражданско летище Г. Оряховица 2016“. В него участват „Кристална вода“ АД с 95 % от капитала (дружеството се контролира от „Кей Ар Консулт” – фирма свързвана с Румен Гайтански – Вълка) и държавното „Летище Горна Оряховица” ЕООД, чийто принципал е Министерството на транспорта, с 5%. Концесията е за срок от 35 г. и предвижда инвестиция от 32 млн. лева, като 22 милиона лева трябва да се инвестират в първите четири години от срока на концесията. Договорът предвижда модернизиране на летището и развитие на възможностите му за приемане на международни и вътрешни полети.

Първите четири години всъщност изтекоха през лятото на миналата година. Заради забавянето в изпълнението на концесионните задължения още в началото на 2020 г. се заговори, че се очаква смяна на концесионера. От Министерството на транспорта тогава отрекоха, без да коментират ще има ли санкции за неизпълнените обещания.

Каква е ситуацията в момента и ще има ли намеса от страна на държавата при неизпълнени задължения на концесионера, ще стане ясно до дни.

About Post Author

1 thought on “За половин час и срещу 60 лева двупосочен билет летим от Русе до София. А от Горна Оряховица кога?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *