Неподправеният хумор на Чудомир ще оживее в нов спектакъл на великотърновския театър

0

Солидна порция от неподправения хумор на Чудомир ще поднесе на своята публика екипът на Музикално-драматичния театър «Константин Кисимов» във Велико Търново. Артистите от драматичния състав усилено репетират спектакъла «Не сме от тях», създаден по емблематичните Чудомирови разкази «Без късмет» и «Не съм от тях». Творческата идея е на гост-режисьора Невена Митева, която е автор и на сценичната версия на постановката.

В новото заглавие участват всички актьори от драматичния отдел на театъра, сред които са Иван Митев, Виктор Терзийски, Кирил Милушев, Боян Фърцов, Никол Бойчева, Милен Иванов, Лиляна Иванова, Стефка Златева, Детелин Кандев, Стоян Борисов и Полина Петкова. Над сценографията и костюмите работи Лидия Каркеланова, а със създаването на оригинална авторска музика за спектакъла се е заел Петър Атанасчев.

Вечните герои на гениалния майстор на словото Чудомир, сред които е неповторимата Кака Сийка, ще оживеят на сцената на великотърновския театър. Неговият цветен и омаен език ще ни пренесе в един колоритен, но забравен свят. «Най-хубавото в историите на Чудомир е, че са написани с много любов и всичко завършва с умело надсмиване над собствените ни пороци», споделя Невена Митева. И допълва, че за нея най-важно днес е ние, българите, да се научим да си прощаваме.

«Не сме от тях» е третият спектакъл по разкази на Чудомир, който създава Невена Митева. За постановката «Чешити» на Драматичен театър – Габрово, през 2016 г. тя печели наградата „Чудомир“ от фестивала „Комедиен хит на сезона”, който се провежда в рамките на Чудомировите празници в Казанлък. Нейно дело е и комедията «Село, село, пусто село», поставен също с габровската трупа.

Известната режисьорка е приела за своя мисия да популяризира творчеството на Чудомир и от години отстоява каузата неговите разкази да влязат в учебниците по литература. «Прави ми впечатление, че хората, които не са чували за Чудомир, стават все повече. Този спектакъл е чудесна възможност младите хора да се докоснат до творчеството на този изключителен български автор», признава Невена Митева.

Режисьорката е дългогодишен директор на Драматичен театър „Рачо Стоянов” в Габрово и основател е на фолклорния театър на открито „Етъра”. Тя е почетен гражданин на Габрово и „Жена на годината 2003” на Американския биографичен институт. Има над 100 постановки в различни театри в България, но е поставяла спектакли и в Германия, Русия, Армения, Румъния и Беларус. Има множество награди за режисура у нас и чужбина, като най-престижна е тази от фестивала „Интегра” в Хановер, Германия. Директор е на Фестивала на комедийния спектакъл и на Фестивала на монодрамата BGMOT в Габрово. Невена Митева е позната на великотърновската публика със спектаклите «Гераците» по едноименната повест на Елин Пелин и пиесата «Животът – това са две жени» по Стефан Цанев, които постави през последните две години с екипа на МДТ «Константин Кисимов».

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *