февруари 23, 2024

Заради липса на кадри албанци чистят В. Търново. В ОП „Зелени системи“ 40 души са ангажирани с тази дейност, половината от тях перманентно са в болнични

0

 

 

 

В Общинското предприятие „Зелени системи“ във Велико Търново 40 души се грижат за чистота на улиците, поддръжката на платната, площадите  парковете, алеите и зимното поддържане, но перманентно половината от тях са в болнични. Освен това има голяма ротация, тъй като заплатите са ниски, а позициите – не са привлекателни.

Липсват и квалифицирани кадри – една от машините за почистване вече няколко месеца е без шофьор, а предишните двама не са били обучени да работят с такава техника, като единият дори я е повредил. Ако частната фирма, ангажирана с чистота на Велико Търново, може да си позволи да „внася“ работници от Албания, то ОП няма как да го направи. За парадоксалната ситуация и проблемите с работната ръка стана ясно по време на среща между кмета инж. Даниел Панов и представители на политическите групи в Общинския съвет, които коментираха предложението за увеличаване на такса битови отпадъци от 1,3 на 1,7 промила за следващата година.

Както „Болярски новини“ пръв съобщи, за 2022 г. план-сметката за чистота на общината е в размер на 10 700 000 лв., като от тях обаче 7 130 000 лв. са от приходите по такса битови отпадъци. Останалата сума е местни данъци и неданъчни приходи, които обаче пак няма да бъдат покрити и с увеличението на промилите за граждани. За училищата и университетите се предлага увеличението да е 50%.

Според администрацията поскъпването на граждани е поносимо и дори символично за по-малките жилища – средно с по един лев на месец. Според шефа на Дирекция „Местни данъци и такси“ – Вежен Пенев разходите за услугата се увеличават през годините, докато събираемостта не нараства с такива темпове, а основен дял по разходите е увеличението на работната заплата през годините. Ако промилът за жилищните нужди са увеличи, собствениците на малък апартамент – до 60 кв. м. ще плащат с 14.00 лв. повече, тези, чиито жилища са до 100 кв. м. – с 25 лв. повече годишно, а притежателите на домове от около 150 кв. м. – с 49.00 лв. повече или около 206 лв. за година. Промилите ще се увеличат и за населените места, но там ще се увеличи и сметоизвозването, обещаха от кметството.

Представителят на БСП коментира, че е по-удачно сега увеличението да е на 1,5 промила, а след година – 1,7 и поиска финансов одит за всички разходи назад във времето от АДФК. На това обаче му контрираха от ГЕРБ като казаха, че всяка година по това перо се произнася Сметната палата. От Демократична България настояха за план за подобряване качеството на услугата, както и информация за ценообразуването. На срещата не присъстваха представители на ВМРО, ДПС и „Алтернатива на гражданите“, а от БДО попитаха защо университетите се облагат само с 50%. Окончателното решение ще бъде гласувано на сесия в края на декември.

 

Снимка: архив

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *