Редки и ценни издания в библиотеката на ВТУ влизат в дигитална колекция

0

„Цветен триод от  1649 година е най-старото безценно съкровище във фонда

 

Заместник-ректорът по научната дейност на Великотърновския университет проф. д.и.н. Милко Палангурски откри кръгла маса на тема „Дигитални колекции: старопечатни, редки и ценни издания от фонда на библиотеката“.

Събитието, което се провежда в университетската библиотека, е част от информационната кампания за популяризирането на възможностите на Дигиталния информационно-образователен център на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

През 2019 година е започнало дигиталното архивиране и сканиране на редки и ценни старопечатни книги и периодични издания, излизали в периода от 1694 до 1878 година, на научна литература, както и прехвърляне на процеса от личните дарителски колекции от филиалните библиотеки в Историческия, Филилогическия и пПраволсавния факултет, посочват от университета.

Библиотеката във ВТУ е единствената извън столицата, която разполага със специализиран софтуер за дигитализация.

Дигитализирането на научната периодика от периода 1878-1900 година ще улесни достъпа на повече изследователи до тези ценни издания. Това е и в съответствие със стратегията за развитие на ВТУ за периода 2017-2025 година и е реална възможност за въвеждане на четирите основни направления на дигитализацията в сферата на висшето образование и съхраняване на световното културно наследство.

Най-старата книга от фонда на университетската библиотека е „Цветен триод“, която  е изключително рядък екземпляр от 1649 година.  Тя съдържа средновековна религиозна литература и е част от дарение от 20 книги, което е постъпило в университетската библиотека през 1976 г. от проф.Ангел Давидов. Книгата е с твърда подвързия от дъски и кожа, има следи от метални закопчалки и пластини.

Други две уникални книги са „Миней“ – молитвеник за месец ноември от 1741 г., отпечатан  в Москва и „Постен триод“ от 1745 г. с молитви за периода на постите.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *