Местните данъци и сделките с общинската собственост обсъждат на семинар в Арбанаси

0
Членове на НАПОС дискутираха на семинар размера на местните данъци и сделките с общинска собственост
По време на форума бяха представени софтуерен продукт за онлайн заседания, както и мерки за развитието на туризма в Общините
Членове на Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България /НАПОС/ дискутираха на семинар въпроси, свързани с размера на местните данъци, както и сделките с общинска собственост. На форума, който се провежда на 2 и 3 декември в Арбанаси се събраха близо 80 председатели на местни парламенти от цялата страна.
Семинарът бе официално открит от председателя на НАПОС и председател на Общинския съвет във Велико Търново Венцислав Спирдонов.
Лектор на една от основните теми-„Изводи от анализа за размера на местните данъци и такси за 2021 г.Популизъм и прагматизъм в решенията на общинските съвети“ бе доц.д-р Гинка Чавдарова, бивш изпълнителен директор на НСРОБ.
„Големият ми опит показва, че най-ценната част от всички срещи освен лекторските обучения, е и споделянето на практики. Сега е времето, когато се подготвят общинските бюджети за идната година и темата за местните данъци и такси е изключително актуална. Не мога да не отбележа, че през цялата 2021 г. когато медии и политици твърдяха, че в държавата никоя институция не работи, че е хаос, Общината като институция си беше на мястото и работеше и то на силни обороти. Това помогна да се намалят много от негативите на средата, а проектите и останалите ангажименти- да се движат. Гражданите виждат и признават усилията на местната власт“, подчерта доц.Гинка Чавдарова.
По време на форума бе проведено обучение „Информационна система на Общинските съвети, включително и провеждане на заседания в тестова среда“. Специализирани фирми представиха софтуерен продукт относно онлайн провеждане на заседания.
Сериозен интерес предизвика презентацията на Националното сдружение на малкия и средния бизнес в туризма на тема : „Управление и устойчиво развитие на туризма в Общините и туристическите райони в Република България“.
В рамките на семинара местните парламентаристи обсъждаха приоритети на работата на Общинските съвети, а също и законодателни инициативи на НАПОС.
В петък заседанието продължава с лекция „Общинска собственост и разпоредителни сделки с нея. Правомощия на Общинския съвет и устройство на територията“.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *