Съдят бизнесмен за почти 100 000 лева неплатени данъци. Отложиха делото, защото докладчикът му се оказал познат

0

На 3 декември 2021 година в открито съдебно заседание Окръжен съд – Велико Търново разгледа НОХД № 446/2021. При влизане на страните в залата и в личното възприемане на подсъдимия, докладчикът по делото установи, че Валентин Й. А. му е лично познат. С оглед обективността и безпристрастността необходима при разглеждане и решаване на делото и на основание чл. 29, ал. 2 от НПК съдията се отведе от разглеждане на настоящото производство. Делото ще се докладва на зам.-председателя на наказателното отделение за определяне на нов докладчик, съобщиха от ВТОС.

Делото е образувано по обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Велико Търново. С него подсъдимият Валентин Й. А. е обвинен в това, че за времето от 14 февруари 2007 г. до 13 юли 2012 г. в град Велико Търново, при условията на продължавано престъпление като посредствен извършител чрез М. А, Й. – невиновно лице, в качеството на представляващ и управляващ търговско дружество „В.“ ООД, гр. В. Търново, избегнал установяването и плащането на данъчни задължения по ЗДДС и ЗКПО на „В.“ ООД, в особено големи размери – 73 564, 36 лв. представляващи дължим данък върху добавената стойност и 25 379, 37 лв. представляващи дължим корпоративен данък, всичко на обща стойност 98 943, 73 лв.

Общо 38 пъти лицето потвърдило неистина в подадени от името на „В.“ ООД справки – декларация по ЗДДС, и 5 пъти – в годишната данъчна декларация за данъчния финансов резултат и дължимия годишен корпоративен данък, подадена по реда на чл. 92 от ЗКПО.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *