В 16,17 минути на 7 декември през 1986 г. земетресение срива Стражица. 35 години по-късно болката е жива

0

Днес, 7 декември, се навършват 35 години от разрушителното земетресение в Стражица, чието ехо още не е заглъхнало, въпреки дистанцията на времето.

На тази дата в 16 часа и 17 минути земята под градчето се разлюлява. Сеизмолозите отчитат 5,7 по Рихтер – трус, който събаря 15 000 сгради и преобръща живота на повече от 2500 семейства.

И досега няма категорична яснота има ли загинали при земетресението. Според някои жертвите са две, според други източници три. 80 са ранените, а 80 на сто от жилищата остават необитаеми. За някои от хората временното убежище – фургоните, остават всъщност дълги години техен дом.

Епицентърът на труса през декември 1986 година е в района на град Стражица, около село Асеново, на дълбочина 13 километра под земната повърхност, където са нанесени и най големите поражения. Разрушени сгради има още и в селата Мирово, Царски извор, Николаево, Ново градище, Кавлак, Бряговица, Благоево, Владислав и др. Само слънчевото време в неделния почивен ден спомага да няма множество жертви, защото повечето хора са излезли навън.

След бедствието държавната машина се задейства, отпуснати са почти 1 милиард лева за възстановяване на щетите в общината. Хора от цялата страна се обединяват, за да помогнат на стражичани и събират 7 млн. лв. за пострадалите.

 

Няколко пъти на мястото на трагедията идва лично държавният глава Тодор Живков. Стават известни имената на строителите Игнат Раденков и Дамян Илиев, които идват доброволно да подпомогнат възстановяването на града.

За възстановяването на сградния фонд са построени две производствени бази и са осигурени 2000 фургона. Изградени са и 703 временни къщички, за които тогава са похарчени 20 млн. лв. Впоследствие Политбюро на ЦК на БКП отчита, че такова строителство е грешка, тъй като е временно и практически бараките трудно издържат на зимите. Но парите вече са похарчени. Изградени и ремонтирани са 5564 къщи и общински жилища, но и немалко остават незавършени и на различен етап на строителство.

Години наред се коментира фактът, че вероятно голяма част от средствата са потънали в нечии джобове, а с отпуснатите от държавата пари е можело да бъдат изградени три града с мащабите на Стражица. Проверки показват, че 368 къщи, построени до 1991 г., са на собственици, които не са имали жилища преди това. А десетки са и тези, които са нямали нищо общо със Стражица, но, използвайки еуфорията и смутното време, си построяват нови домове.

Един от паметните знаци, които винаги ще напомнят за страшния 7 декември е часовникът върху сградата на бившето АПК, поставен накриво и  със стрелки, които са спрени на 16:17 часа.

снимки: Николай Христов

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *