Първи случай на вирусен менингит е регистриран в областта

0

Първи случай на вирусен менингит е регистриран в областта, сочат данните на Регионалната здравна инспекция във Велико Търново за заразни и паразитни болести в периода 29.11.2021 г. – 05.12.2021 г. Случаят е в Полски Тръбмеш.

Менингитът е възпаление на течността и мембраните (менингите), обграждащи мозъка и гръбначния мозък. Подуването, вследствие на менингита обикновено предизвиква признаци и симптоми като главоболие, треска и схванат врат. Повечето случаи на менингит са причинени от вирусна инфекция, но има и бактериални, паразитни и гъбични инфекции. Някои случаи на менингит се подобряват без лечение за няколко седмици. Други могат да бъдат животозастрашаващи и изискват спешно антибиотично лечение.

Преди седмица в София беше регистрирано огнище на бактериален менингит в детска градина, а едно от децата почина. Това разтревожи родители и учители в цялата страна.

Вирусният менингит обикновено е лек и често преминава сам. Повечето случаи са причинени от група вируси, известни като ентеровируси. Вируси като херпес симплекс вирус, ХИВ, вирус на паротит, западнонилски вирус и други също могат да причинят вирусен менингит.

Данните на РЗИ сочат още, че в областта има 19 регистрирани случаи на варицела, като десет от тях са във Велико Търново, един в Горна Оряховица и един в Полски Тръмбеш.

Отчетен е и един случай на заболял от туберкулоза в Сухиндол.

 

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *