За 300 лв. вместо 500 лв. годишен данък настояват търновски таксиметрови шофьори – иначе протест

0

 

От 500 на 300 лв. да падне данъкът за извършване на таксиметрова дейност на територията на община Велико Търново за 2022 г. ще решава Общинският съвет на последното си за годината редовно заседание, което ще се проведе на 23 декември. Ако бъде прието, намалението ще се компенсира от държавния бюджет, а мярката е в помощ на бранша заради пандемията. В резултат на нея се отчита намаляване на клиентите на услугата, а това затруднява покриването на разходите по обслужване на таксиметровите автомобили, както и заплащането на дължимия към местния бюджет данък от 500 лв. за всяко отделно такси.

В проекторешението е записано, че ако държавата не заплати компенсацията към общинския бюджет в шестмесечен срок от предявяването на първото искане, то разликата от 300 до 500 лв. ще трябва да платят данъчно задължените лица.

Искането за облекчения е от Таксиметровото сдружение „Боляри“ във Велико Търново. От там са изпратили писма до кмета и зам.-кмета на старата столица, както и да Дирекциите „Бюджет и финанси“ и „Местни данъци и такси“. В него те припомнят, че представители на бранша са разговаряли със служебния вицепремиер Гълъб Донев и със служебния министър на транспорта Христо Алексиев, които са поели ангажимент за облекчаване на данъчното облагане за следващата година. Такива мерки вече са предприети от Столичния и Пловдивския общински съвети.

„Информираме ви, че таксиметровия бранш във Велико Търново е в готовност за стачни действия на местно и на национално ниво по този въпрос и при липса на бърз отговор и разбиране по проблема и след 13 декември ще пристъпим към ефективни протести в защита на правото ни на адекватни икономически анти-кризисни мерки по предвидените от закона начини“, се казва в писмото. То е подписано от председателя на Таксиметровото сдружение „Боляри“ Светослав Марчев. Темата за намаляването на данъка ще бъде обсъдена от ресорните постоянни комисии към местния парламент идната седмица, а гласуването ще е на 23 декември.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *