С 50 000 лева ремонтират запустяла църква – паметник на културата

0

Великотърновският Митрополит Григорий даде благословията си за реставрация и консервация на свищовския православен храм „Св. Св. Кирил и Методий“

 

С благоволението на Великотърновската света митрополия и благословията на Митрополит Григорий са осигурени 50 хиляди лева за подготовката на проект за реставрация и консервация на свищовския православен храм „Св. Св. Кирил и Методий“.

Църквата е архитектурно-строителен и художествен паметник на културата с национално значение, и се намира в окаяно състояние. Години наред общинското ръководство полага неуморни усилия за намиране на финансиране за спасяване на сградата. Сериозният проблем среща разбиране и съпричастност от страна на почетния гражданин на Свищов Н. В. Пр. Великотърновския митрополит Григорий и усилията се увенчават с успех.

Осигурените средства, в размер на 50 хиляди лева, ще бъдат използвани за изготвяне на проект от специалисти и архитекти в областта на материалното културно наследство, чиято основна цел ще е реставрация и консервация на църквата. Тази първа и основна крачка ще даде възможност на Общината впоследствие да кандидатства по проект за реконструкция и благоустрояване на Божия храм, който  остана единственият не ремонтиран храм в община Свищов. Припомняме, че от 2016 година, по инициатива на кмета Генчо Генчев и със съдействието на архиерейския наместник отец Руслан Личев, бе предприета активна политика по възстановяване на църковните храмове в цялата община. Постепенно всички храмове в Общината бяха обновени.

Последна и може би в най-окаяно състояние, остана да чака своето възраждане църквата „Св. Св. Кирил и Методий“. Тя е построена през 1872-1874 г. в двора на дарителя Ангел Балабанов, който дарява 1000 австрийски жълтици за нейния строеж. Средствата на дарителя били допълнени от дарения на жителите на Горната махала, от тамошното женско дружество и от граждани на другите махали. Изграждането на храма е възложено на големия майстор от Възраждането Уста Генчо Кънев и е осветен на 4 ноември 1874 г. от първия български митрополит Иларион Макариополски.

Църквата „Св. св. Кирил и Методий“ е обявена за паметник на културата с национално значение, но от земетресението през 1977 година е значително пострадала. Към този момент храмът и дворът са запустели и заключени. Покривът на сградата е полуразрушен и без купол.

 

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *