Герои в мирно време! Наградиха търновски полицай, заловил убиец на англичанка и спасил с риск за живота си шофьор на горящ камион

Старши инспектор Петър Петров от Областната дирекция на полицията във Велико Търново, началник на участъка в село Балван, беше удостоен с  първа награда „Полицай на годината 2021“. Церемонията по награждаването се проведе днес в Министерството на вътрешните работи в София. Всяка година в навечерието на Коледните празници МВР организира награждаването на изявените полицейски служители.

Ст. инспектор Петров получи наградата заради активната си работа по случай на убийство на чужд гражданин на територията на България.

Номинацията за наградата на ст. инспектор Петров е на кметовете на девет великотърновски села, които той обслужва като началник на участъка. Предложението за отличието е внесено от кметовете на Ново село, Леденик, Шемшево, Ветринци, Пушево, Момин сбор, Емен, Балван и Буковец, както и от ръководството на ОДМВР.

Като изключително скромен, но много всеотдаен в работата си определят своя полицай селските кметове.

В своето предложение до министъра на МВР те припомнят, че през февруари тази година беше заловен извършител на зверско убийство на англичанка във великотърновското село Ново село. Това стана благодарение на именно на адекватната и бърза реакция на ст. инспектор Петров , който, заедно с кмета на Ново село Христо Христов,  успя да открие и да задържи извършителя, и да го предаде на криминалистите. Според експертизата на психолозите така е било предотвратено вероятно второ убийство от страна на заловения мъж в семейството, при което се укрил.

Кметовете посочват в предложението  си още един, все още неизвестен факт от службата на полицая. С риск за живота си той е спасил човешки живот през ноември тази година, когато на пътя София – Варна до Леденик стана тежка катастрофа. Тогава челно се сблъскаха цистерна с 20 тона гориво и тир. Последва взрив и голям пожар, а шофьорът на цистерната загина. С риск за живота си ст. инспектор Петров, въпреки огъня и опасността от нови взривове, на задна скорост и с отворени врати на патрулката, стигнал до другия пострадал шофьор, качил го в колата и го закарал в Спешна помощ, като така е спасил живота му.

Приемам наградата с удовлетворение, благодаря на ръководството на МВР за тази чест. Ще продължа да работя за опазване на живота и сигурността на всички в поверения ми участък, каза за „Болярски новини“ след церемонията ст. инспектор Петър Петров.

Ст. инспектор Петров и колегата му мл. инспектор Николай Йорданов обслужват територията на девет села. Въпреки че за участъка има обявена и трета бройка, тя е трайно незаета. Въпреки трудностите, полицаите се справят забележително добре както с разкриваемостта на престъпленията в региона, така и с работата по превенция на престъпността, посочват в писмото си до министъра селските кметове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.