Второкласници от СУ „Вела Благоева“ пресъздадоха красотата и магията на българските традиции на коледното си тържество (СНИМКИ)

0

Две пиеси, посветени на българските традиции и обичаи, представиха на коледното си тържество децата от II „“а клас в СУ „Вела Благоева“ във Велико Търново. С постановката  „Бъдни вечер (Коледа)“ те показаха на своите гости как е преминавала подготовката на българите за най-светлия празник – Рождество Христово. Второкласниците потопиха зрителите в задушевната атмосфера около приготвянето на празничната трапеза с постни ястия за Бъдни вечер, разказаха кога и как се е родила традицията във всеки дом да има украсена елха и още много интересни истории около празника.

Не по-малко вълнуващо беше и представлението „Кажете, дружина, да бъде!, която разказа за коледарите, за техните песни и как са били посрещани с радост във всеки дом.

Със стихове и песни децата пренесоха зрителите в красивата нощ, когато Витлеемската звезда ознаменува раждането на Христос.

Идеята за сценария е на класния ръководител Десислава Дянкова и учителят ЦОУД Мария Петкова.

Решихме да направим коледно тържество за и с участието на учениците от класа. Вярваме, че всяко дете носи в себе си много таланти, а умението да се изявява е един от тях. Естествеността и чистотата на детската душа може да превърне всяко представление в голяма емоция, споделиха двете учителки.

Коледа е един от празниците, които, за жалост, все по-често свързваме с материалното – купуване на подаръци, празнуване извън дома и други комерсиални, и модерни неща. Сякаш на заден план остават основите на празника и зачитането на традициите и обичаите, които са вплетени в него и които народът ни е следвал дълго, посочват още г-жа Дянкова и г-жа Петкова. Идеята им е била чрез двете пиески да се възроди тази позабравена част от празника. Да се покаже на децата каква красота и магия носят старите ритуали, за да се научат те да ги ценят и следват.

Двете учителки са убедени, че докосвайки се до свещените ни традиции, децата ще възпитат у себе си обич към Родината, ще пазят обичаите  и ще предават всичката тази любов напред във времето.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *