Предколедно сурвакаха търновци – такса битови отпадъци поскъпна с 31%

0

 

 

С 23 гласа „за“, 9 „против“ и 2 „въздържал се“ Общинският съвет прие предложението на кмета инж. Даниел Панов такса битови отпадъци да поскъпне за граждани от 1,3 на 1,7 промила през следващата година. Против увеличението гласува групата на Демократична България и почти цялата група на БСП, а Юлия Тонкова от ВМРО се въздържа.

По предложение на Икономическа комисия пък общинските имоти вече ще се облагат с 50% от таксата, както и училищата и университетите, които досега ползваха отстъпка в размер на 90% от целия й размер.

Не беше прието предложение на левицата промилът да нарасне плавно на 1,5, нито пък Агенцията по държавен финансов контрол да провери как са се разходвали 40 млн. лв. за чистота през последните няколко години. Одитът е много по-тежка процедура и няма да подкрепя това“, коментира Росен Иванов от ГЕРБ. И подчерта, че Общинският съвет е този, който осъществява контрола. „Ако не е така – да повикаме ФБР“, каза още Иванов. „Бягате от контрол на обществени поръчки, бягате от контрол на общински дружества, като чуете контрол и ви хваща уртикария“, контрира на свой ред Стоян Витанов от БСП.

Председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов пък апелира към еко отдела на администрацията да се направи група във ФБ „екология“ така че гражданите да са активни и да не се чувстват ощетени, на което обаче репликира Валерия Дончева. Тя заяви, че Велико Търново има своя група в социалната мрежа, в нея членуват около 40 000 души и всеки втори техен пост е за мръсните улици и инфраструктурните неуредици.

Поскъпването на таксата беше дебатирано около час.

„Трябва да кажем на хората, че ако не увеличим бавно и постъпателно таксата смет, ще продължим да дофинансираме дейността от други данъци и такси и няма да можем да осигурим нужното качество на услугата“, заяви Стоян Витанов, Елена Чамуркова подчерта, че няма да подкрепи увеличението защото администрацията не е предоставила план за повишаване качеството на услугата, нито ценообразуване в план-сметката за 2022 г. Тя призова и за по-голям контрол.  Евгени Коев пък заяви, че на училищата ще им е трудно да заплащат 50% от таксата, вместо 10%, както беше до сега.

Според кмета инж. Даниел Панов Велико Търново е сред общините с най-ниска ставка на такса битови отпадъци, която не е променяна през последните 10 години, докато разходите са нараствали.

Припомняме, че за старата столица местният налог ще е 1,7 промила върху данъчната оценка на имота. В Дебелец и Килифарево, както и в селата Арбанаси, Вонеща вода, Войнежа, Кладни дял, Въглевци и Райковци промилът става  6,5.

5,5 промила ще е за Беляковец, Леденик, Ресен, Самоводене, Балван, Водолей, Ново село, Присово, Церова кория, Момин сбор, Шемшево, Велчево, Ветринци, Дичин, Капиново, Малък чифлик, Миндя, Никюп, Плаково, Пушево, Пчелище, Русаля, Хотница, Буковец, Големани, Габровци, Емен и Ялово. В Шереметя ще се заплаща 1,5 промила. Предвиждат се и облекчения за разделното сметосъбиране.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *