За социална и екологична катастрофа предупреждават в писмо до Общинския съвет противниците на кариерите в Самоводене

0

 

Заявление до Общинския съвет във Велико Търново изпрати Инициативния комитет „Не на кариери край Самоводене“. В него се призовава местният парламент за приеме становище в полза на човешките права на жителите на селото и опазване на околната среда. Членовете на комитета призовават съветниците да гласуват против разкриването на кариера за варовици от „Стромат 08“ ЕООД в местността „Пчелата“, което е само на километър и триста метра западно от населеното място.

Хората настояват Общинския съвет да се обяви против разрешителните документи на инвеститора и призовават съветниците, освен инвестиционното предложение, да изискат допълнителна информация от РИОСВ, Екологичното министерство, РЗИ, Басейнова дирекция и Напоителни системи.

„Извършете проверка на място. Не допускайте да бъдете подведени от ОВОС, за който плаща възложителят и е възможно той да не е обективен“, се казва в заявлението до местния парламент“, призовават още самоводчани. Те са изпратили и подписка против кариерата до няколко институции, сред които Президентството и Омбудсмана.

Според членовете на Инициативния комитет ако кариерата бъде одобрена, това е социална и екологична катастрофа, засягаща не само Самоводене и неговото югозападно землище, което е Защитена зона и част от НАТУРА 2000. Хората предупреждават за замърсяване на въздуха, тежък транспортен трафик през незасегнатата от магистралата част на селото, значителни вреди върху селскостопанските площи и пасища, ликвидиране на туристически маршрути и ловни полета, както и разрушаване на карстовия район, който водоснабдява половината село. Двата манастира в прохода „Дервент“ ще бъдат сериозно заплашени от разрушения, поради активиране на съществуващите ерозионни процеси в скалите над тях, твърдят още членовете на инициативния комитет.

Припомняме, че в края на миналата година те организираха протести против кариерите в населеното място.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *