Драматичен театър Ловеч и Явор Бахаров гостуват на великотърновска сцена с трагикомедия на Шекспир

0

Драматичният театър в Ловеч ще представи  пред великотърновската публика трагикомедията «Мяра за мяра» на Уилям Шекспир. Спектакълът ще се играе на 18 януари от 19 часа на сцената на Музикално-драматичния театър «Константин Кисимов» във Велико Търново.

С пиесата „Мяра за мяра” Шекспир се завръща в репертоара на Ловешкия театър след 30-годишно отсъствие. Режисурата на Крис Шарков предлага съвременна интерпретация на английския драматург, придържайки се към класическата Шекспирова история. Спектакълът третира вечните дилеми между лицемерието и справедливостта, престъплението и възмездието и насочва вниманието на зрителите към съществуващите морални ценности.

„Мяра за мяра“ е интригуваща история за перформативността на властта, за наблюдението и за емоционалната манипулация. „Мяра за мяра“ изпитва и изследва границите на човешкото, преоткрива мястото на прошката, милостта и любовта в един проблемен и разпуснат свят“, споделя Крис Шарков.

Преводът на пиесата е дело на Валери Петров, а сценографията и костюмите – на Кирил Наумов. Консултантът по Шекспировата реч е Сава Драгунчев, музиката – на китариста и композитор Георги Георгиев от група „Остава“, хореографията – на Илона Маринова и плакатът – на Изабела Манолова. В ролята на Княза се превъплъщава Явор Бахаров, в тази на Анджело – Павел Емилов, на Изабела – Боряна Бабанова, на Клавдио – Любомир Ковачев, на Лучио – Георги Грозев, на Мариана – Ива Кирова, на Ескала – Силвия Чобанова, на Тъмничарят – Явор Костов – Яша и на Мадам Свръхврът – Марина Георгиева.

Историята разказва за Винченцо, който е княз на Виена. Един ден той заявява, че трябва да напусне спешно страната и предава властта на граф Анджело. Но вместо да го направи, той се преоблича като монах с цел да следи управлението на народа. Анджело никак не се бави с дадените му правомощия и осъжда на смърт Клавдио, защото в корема на бъдещата му съпруга Жулиета расте незаконното им дете. Всичко е в ръцете на Изабела – неговата сестра, на която ѝ предстои да стане монахиня. Чрез пратеник тя е помолена да отиде лично при Анджело и да измоли животът на брат ѝ да бъде помилван. Но Анджело е запленен от красотата и непорочността на Изабела и заявява, че ще се смили над Клавдио, ако тя се съгласи да му даде девствеността си. Как завършва тази драматична история и дали накрая възтържествува правдата, засега остава загадка.

Билети за постановката «Мяра за мяра» на 18 януари от 19 часа ще продават на касата на МДТ «Константин Кисимов» във Велико Търново.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *