Екстравагантен ремонт на „Старият мост“, вдъхновил Коьо Фичето, разбуни духовете в социалната мрежа

 

 

Екстравагантен ремонт на строителен шедьовър в Дебелец, вдъхновил майстор Кольо Фичето основателно разбуни духовете в социалната мрежа. От фотографии с логото на Община Велико Търново, ясно личи, че парапетът на легендарното съоръжение „Старият мост“ се реновира с материали тип… „санитарен фаянс“, които будят недоумение, гняв и смехотворни коментари от страна на възмутени търновци и дебелчани.

Мостът с автентичния му парапет…

Парапетът на вековния мост беше отнесен от тежко наводнение преди няколко години. По груби сметки назад във времето ремонтът му трябваше да струва 23 000 лв., но държавата отказваше да отпусне символичните средства с аргумент, че мостът не се използва и е само архитектурен паметник, останал до днес от преди три века. в Края на 2018 г. все пак бяха отпуснати 220 000 лв. Впрочем емблематичният мост е оцелял от четири големи земетресения и няколко наводнения през столетията, но подобни бутафорни ремонти са подигравка, гласят коментарите на търновци.

Според експерти „Старият мост“ е изграден по най-напредничавата за времето си технология. Опасенията на хората обаче са, че непрецизирания ремонт сега ще обезличи историческата му стойност. Преди триста години съоръжението е направено с отделни каменни блокове и изкусна каменна настилка. А в момента дългоочакваният му ремонт предизвиква буря от негативни емоции:

„Кой е авторът на този нескопосан проект, кой е изпълнителят, кой осъществява строителния и инвеститорски контрол, как е допусната подобна гавра с историческото ни и културно наследство“, са най-честите въпроси на хората в социалната мрежа. Отделни граждани вече са сезирали за недомисления ремонт народни представители от областта, архитекти, общественици и различни институции…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *