Британец, собственик на сграда – паметник на културата на ул. „Гурко“, се жалва от незаконно строителство

0

 

 

Софийско дружество иска на Нийл Уордън.. 25 000 лв., за укрепване на къщата му без той да е дал разрешение!

 

Жалби до община В. Търново, РДНСК, ДНСК, и до културното министерство е изпратил собственикът на къща паметник на културата на ул. „Гурко“ №22  – британският гражданин Нийл Уордън. Той настоява за проверка на строително-ремонтни дейности в съседство на имота му, които според него са в нарушение на Закона за устройство на територията и Закона за културното наследство.

 

Уордън притежава емблематична за характерния ансамблов силует на тачи част от Стария град сграда. По думите му обаче, в непосредствена близост до нея, се извършва ново строителство, „замаскирано като ремонт и реконструкция по автентични данни на доскоро съществуващата оригинална сграда“. Според него строежът надминава в план и височина автентичния вид на старата сграда, не отговаря на инвестиционните проекти и издаденото строително разрешение от общината и ще унищожи автентичността на собствения му имот.

 

Британецът описва подробно събитията, които са от началото на 2017 г. Тогава той е разрешил на софийското дружество „АРНАУДОВ КОРП” ЕООД  ремонт и реконструкция на съседния имот, съгласно одобрените строителни книжа. В последствие обаче се оказва, че е подведен, тъй като не е дал съгласие за „ОБОСОБЯВАНЕ НА ЖИЛИЩНА ЧАСТ В ПОДПОКРИВНОТО ПРОСТРАНСТВО” към проекта за ремонт по автентични данни.

„За подобни промени в характера, височината и обема на съществуващи сгради е необходимо да има изготвен, одобрен и влязъл в сила ПОДРОБЕН УСТРОЙСТВЕН ПЛАН, а тъй като обхватът на обекта е за сгради паметници на културата – съответно и РАБОТЕН УСТРОЙСТВЕН ПЛАН. Не ми е известно и не съм бил уведомен подобна документация да е била изготвена за моя и съседните поземлени имоти, като по този начин е отнето правото ми да обжалвам пред съда“, казва в жалбите си британският гражданин.

До миналата година там не е извършвано реално строителство, но пред последните месеци процесът напредва и са излети плочите на всички основни нива. Оказва се, че възложителят трябва да изкопае допълнителен подземен етаж и тъй като този етаж касае имота на британеца, той трябва да плати …25 000 лв., тъй като реално е укрепена неговата къща!

„За наглото хрумване на възложителя да надстрои още един етаж разбрах случайно след като работници от строежа ми обясниха, че трябва да ПРЕМАХНА СТРЕХАТА на покрива от западната част на моята къща-недвижима културна ценност, защото им пречела да направят още един етаж. Строителите ми обясниха, че сега така са им казали да го направят, а после щяло да се „УЗАКОНЯВА” и да се оправят документите. Потърсих услугите на професионален адвокат. Той ме консултира, че незабавно трябва да потърся одобрените планове от общината и да подам жалба към компетентните институции. Оказа се, че подобни проекти не са общодостъпни. Оставам със съмнението, че определени хора от общинската администрация имат личен и вероятно материален интерес това строителство да се осъществи извън рамките на закона или е просто некомпетентно изпълнение на поставените им задължения“, пише още Нийл Уордън.

И продължава: „Проведох разговор с техническия ръководител, представител на надзорната фирма и представител на възложителя на обекта. Обяснено ми бе, че ще се направи още един ЦЯЛ ЕТАЖ над плочата на улицата и отгоре ще се направи ПЛОСЪК ПОКРИВ, С ЛАМАРИНА, защото „няма да стигне наклона за керемиди”. Обясних, че имам копие от одобрените чертежи и там нещата са съвсем различни. Бях предупреден да си мълча и заплашен със съд и саморазправа. Явно възложителят и строителите своеволно,  незаконно и упорито са решили да направят цял етаж над плочата на покрива“.

„Гражданин съм на друга държава, но като ценител на автентичното и неповторимо архитектурно наследство съм наясно, че принципите за опазване на културните ценности са общовалидни навсякъде по света. Както аз, така и жителите на квартала сме потресени от опита на възложителя да погази законите и историческата памет на тази емблематична за Велико Търново сграда. За мен е непонятно как е възможно това своеволно действие без обществено обсъждане, декларация от заинтересованите страни, одобрени проекти и устройствени планове, включително и от Министерството на културата“, пише още Нийл Уордън

 

 

 

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *