Уникални за Източна Европа магистърски и докторски програми разработиха НВУ и Софийският университет

0
Уникални за Източна Европа магистърски и докторски програми разработиха по съвместен проект Националният военен университет „Васил Левски“ и Софийският университет „Св. Климент Охридски“.
Проектът се нарича „Модернизация на Национален военен университет „Васил Левски“ и Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и е в професионално направление „Компютърна и комуникационна техника“. Финансиран е по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж 2014-2020“. Асоцииран партньор по проекта е Военно-техническата академия в Букурещ.
Бюджетът на проекта е в размер на 1 963 234 лв., от които 1 215 544 лв. са за НВУ „Васил Левски“. 85 % от средствата идват от Европейския съюз, останалите са национално съфинансиране.
„Изкуствен интелект“, „Геоинформационни технологии при управление на кризи“, „Геоинформационен мениджмънт и приложения“ и „Комуникационни технологии в сигурността“ са четирите нови магистратури, докторската програма е „Киберсигурност“. Те, както и целият проект, бяха представени пред медиите в пресклуба на БТА във Велико Търново от зам.-началникът по научната и учебна част на НВУ полк. доц. д-р Николай Урумов, директорът на Институт „Научноизследователска и иновационна дейност“ във Военния университет доц. д-р Ваня Димитрова, която е и ръководител на проекта и координаторът от страна на Софийския университетът, деканът на Геолого-географския факултет проф. д-р Климент Найденов.
Програмите са първи по рода си, насочени са към цивилни студенти, които ще получават дипломи, разписани от двамата ректори. Приемът стартира от новата учебна година и предвидените места за първите студенти, са 50.
Виртуален университет с онлайн учебно-методически комплекти ще бъде изграден по проекта, в който НВУ е водеща организация. Голямата идея е да бъде изградена модерна и устойчива образователна система в двете висши училища, иновативни и съвременни модели на преподаване, дигитализация на програмите и мултидисциплинарност.
Проектът продължава 30 месеца.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *