След четиридневна работна седмица, адв. Мирослав Евтимов въвежда и четиричасов работен ден

0

 

 

Великотърновският адвокат Мирослав Евтимов бе един от първите, които въведе работодатели в страната, които въведоха четиридневна работна седмица за служителите си от канторите в болярския град и в София. Това се случи още в началото на 2020 г., а за първи път в световен мащаб тази иновация се случва във Финландия година по-рано. Сега, след като резултатите от иновацията дават отлични резултати, адв. Евтимов ще въведе и четиричасов, вместо осемчасов работен ден.

„Идеята, че всичко трябва да се свърши в рамките на четири работни дни, за да е неработен петият, води до по-голяма съсредоточеност и експедитивност. Ако има насрочени дела, които се падат в петък, който е неработен ден за нас, то тогава този ден се определя за неработен в някой от работните дни през текущата или следващата седмица. Но само това е изключението. Ще ме попитате как работя тогава с държавната администрация? Просто я принудих да се съобразява с това, че в петък ме няма, както и моите служители. Държавните чиновници могат да ме намерят в понеделник и толкова. Работното време е обявено и официално. Явно практиката се наложи“, разказа за „Болярски новини“ адвокатът. Той е още и политолог с ангажименти към икономическото законодателство, а в момента работи по изменението на Закона за управление на отпадъците и Закона за данъците върху доходите на физически лица.

Категоричен е, че четиридневната работна седмица е повлияла изключително позитивно на качеството на работа. А колкото до въвеждането и на четиричасов работен ден, смята, че осем часа по принцип са в повече за неговата кантора, въпреки че има изключения е някой екстремни ситуации.

            „Моите разбирания за работа в частния сектор са изключително десни  от политическа гледна точка, но същевременно много хуманни от чисто човешка. Десни, защото съм изключителен застъпник на тезата за все по-малко държава в икономиката. Държавата се оказа не само лош стопанин, но и лош регулатор. Какъв е смисълът например от осемчасово работно време в държавна администрация, когато то не може да се запълни изцяло. Но там няма кой да въведе такава гъвкавост. Не мога да проумея ефективността и резултатите от работата на държавната администрация да кажем на 31-ви декември!? Защо трябва да се губи излишно време на служител в рамките на осем часа и пет дни, ако работата му може да се компресира в рамките на четири дни и четири часа. Ефектът ще е задоволителен и за двете страни. Нещо дори най-елементарно: служител стои осем часа на работното си място, само защото такова му е работното време. Естествено той се отегчава ако няма какво да прави, а е задължен да е там. Същевременно и работодателят прави излишен разход – за отопление, ел. енергия и т.н. Колкото повече всичко е в частни ръце, толкова повече ефективност ще има“, твърди Евтимов. И за целта в момента чете практическо ръководство чета в момента – „4-часовата работна седмица“ на Тимъти Ферис.

Признава обаче, че четиричасов работен ден и шестчасова седмица не винаги може да има. Това зависи от естеството на самата работа, от предмета й. Тук е много важен професионалният критерий. Ако един служител се специализира изключително добре в една, две, или най-много три сфери на дейност, то той започва да познава отлично и практическата, и теоретичната страна на проблематиката, от където тук идва и спестяването на време. Грешка е един човек да бъде използван за всякакъв вид работа, това води до затруднения. Истинските специалисти не са всезнайковци, казва още адвокатът.

„Не мога да си представя аз самият да работя четири часа, а служителите ми повече от мен. Работил съм в държавна администрация и мога да кажа, че това бе истински кошмар за мен от гледна точка на седенето на едно място. Възхищавам се на доказано успели хора с иновативно бизнес мислене. Любим бизнесмен ми е Фердинанд Порше, той се е самоопределял като мързелив, но изключително креативен. Фактите за неговия бизнес говорят много дори и след самия него“, обобщава адв. Евтимов.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *