Заболеваемостта в областта продължава да расте, в ход са засилени проверки за спазване на противоепидемичните мерки

0

????????????????????????????????????

 

В Областна администрация се проведе работно заседание на Областен кризисен щаб  за борба с коронавирус.
Акцент в срещата бе спазването на противоепидемичните мерки и контрола. Засилени проверки отчетоха от от РЗИ – Велико Търново, ОД МВР – Велико Търново, ОДБХ – Велико Търново и общински администрации.

Проверявани са търговски обекти, нощни заведения и обекти с обществено предназначение, през настоящата седмица проверките ще бъдат още повече засилени, като на нарушителите се връчват предупредителни протоколи или актове. За периода 17.01 – 23.01.2022 г. са извършени общо 294 проверки (в т. ч. 57 съвместни проверки между отделните институции) по спазване на въведените със заповеди на министъра на здравеопазването противоепидемични мерки срещу разпространението на коронавирусната инфекция на територията на област Велико Търново. Издадени са общо 21 протоколa за предупреждения и предписания в проверените обекти. Проверяващите са връчили и 8 акта на лица за липсата на зелен сертификат.

От РЗИ представиха актуална справка за заболеваемостта в областта – през последното денонощие са диагностицирани 45  нови случаи на COVID-19.
Във връзка с регистрирани случаи на COVID-19 при: ученик от СУ „Ив. Момчилов“ гр. Елена; ученик от 4 клас и ученици (2) от 7 клас в ОУ „Св. Кл. Охридски“, ученик от 2 клас и ученик от 3 клас в СУ „Б. Киро“ и ученик от 10 клас в ПГАТ „Ц. Церковски“ в гр. Павликени; ученик от 3 клас в СУ „Г. Измирлиев“ в гр. Горна Оряховица и ученик от 3 клас в СУ „Дим. Благоев“ в гр. Свищов, под карантина са поставени контактните лица и са разпоредени противоепидемични мерки (почистване и четирикратна дезинфекция на всички повърхности и помещения в училищата, преминаване от присъствено обучение към обучение в електронна среда на карантинираните ученици за срока на карантината и др.).

По данни на Единния информационен портал – COVID-19 към 00:00 ч. на 24.01.2022 г. в област Велико Търново са поставени общо 108 210 дози ваксини (с натрупване), от които през последното денонощие 25 (Comirnaty – 20 и Janssen – 5). Със завършен имунизационен цикъл са общо 51 523 лица (с натрупване) – 25% от подлежащото на имунизация на и над 12 години население в областта. С поставена бустерна доза (реваксинация) са 16 431 лица от областта (с натрупване).

На 23 януари 2022 г. в изнесения временен имунизационен пункт на територията на Търговски парк гр. Велико Търново и във временния имунизационен кабинет в РЗИ – Велико Търново са имунизирани общо 20 лица.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *