ноември 27, 2022

От понеделник започва работа площадката за разделно събиране на отпадъци във Велико Търново

От понеделник (31 януари) започва работа площадката за разделно събиране на отпадъци във Велико Търново. Жителите на града и населените места от общината ще могат да предават отпадъци (опаковки) от метал, стъкло, хартия и пластмаса. За претеглянето им е монтирана електронна везна със съответния софтуер.

За натрупване на количество, осигуряващо връщане на част от такса смет, е необходимо да бъде заявен партидният номер на имота, срещу което всеки ще получи собствен чип.

Площадката е оформена в промишлената зона „Дълга лъка“. Обектът включва достатъчно количество съдове за всички видове разделни събрани отпадъци, включително и едрогабаритни. Работното време е в дните от понеделник до събота включително – от 8:30 до 17:00 ч.

От март ще започне да функционира и мобилен пункт за разделно събиране на отпадъци от опаковки, който ще обикаля в кварталите по график през почивните дни.

Община Велико Търново апелира за разделно събиране на отпадъците както на площадката, така и чрез използване на цветните контейнери на „Еко Партнърс България“. Сметта, която подлежи на рециклиране, но е попаднала в общия поток отпадъци в смесените контейнери и пресована от сметосъбиращите машини, се оказва неподходящ материал за последващо рециклиране.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *