В Свищов отбелязаха 166 години от учредяването на Първото българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови“

0

По повод 166 години от учредяването на Първото българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“ днес пред паметната плоча на Димитър Начович в Свищов се събраха културни и просветни дейци, и представители на общинското ръководство, за да отбележат светлата годишнина.

Кратко слово произнесе председателят на Читалището Пламен Александров, който подчерта обединяващата функция на културната институция, която всички жители на Свищов, независимо от своите убеждения наричат „нашето Читалище“. Приветствени думи произнесе и зам.-кметът д-р Анелия Димитрова, която подчерта, че 30 януари е тържество на будния свищовски дух, защото преди 166 години тук е родено читалищното дело в България, чрез създаването на Първото читалище.

„Днес е ден, в който отдаваме почит към това велико дело на будните възрожденци, които са създали и допринесли да се развие читалището до степен такава, че то да е една съкровищница на българския дух. То е важно за развитието на просветата, културата, творчеството в България, но е и онази движеща сила, която води народа ни и държавата ни по пътя на прогреса и развитието…“, това каза в част от словото си д-р Димитрова, която не пропусна поздрави и всички читалищни дейци, допринесли през годините за неговото съхраняване.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *