Депутатите проф. Костадин Ангелов и Димитър Николов: „ ГЕРБ – СДС  предлага решение за овладяване на енергийното торнадо, то се отхвърля на инат“

0

 

 

Държавата я няма. Тя трябва да реши какво иска да бъде – майка или мащеха, за българските граждани.

Депутатите от ГЕРБ – СДС проф. Костадин Ангелов и Димитър Николов проведоха  приемна в Горна Оряховица. Тя бе посетена от директори на училища, детски градини и представители на социални институции, които алармираха, че са на ръба на колапс заради скочилите в пъти цени на тока и газа и на храните. Притесненията си с народните представители споделиха и кметовете на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев и д-р Ивелина Гецова, с които също бе проведена среща.

Всички гръмки твърдения на правителството, че здравеопазването, образованието, културата, спортът са приоритет, си останаха в сферата на пожелателното, заяви проф. Костадин Ангелов и даде примери от реалността. Детска градина на територията на община Горна Оряховица например за декември 2020 г. е платила сметка за ток 275 лв., като тук, разбира се, се отчита фактът, че тогава имаше локдаун. За декември 2021 г. сметката вече е 2167 лв. За ноември 2020 г. и 2021 г. сумите са съответно 912 лв. и 1300 лв. Общо сметката за ток на градината за периода януари – май 2021 г. е 4350 лв., докато прогнозната стойност за цялата 2022 г. е 8100 лв. Ситуацията с газа е аналогична – 907 лв. през декември 2020 г. спрямо 3300 лв. през декември 2021 г.

Преди да станат безплатни, детските градини ще изчезнат, предупреждават проф. Ангелов и Димитър Николов.

Пред същото изпитание е поставено и ръководството на най-голямото основно училище в Горнооряховско. За декември 2020 г. то е платило 2 хил. лв. за газ. Сумата за декември 2021 г. вече е 7 хил. лв. Държавната компенсация от 1500 лв. не прави разчетите по-поносими – разликата до оставащите 5500 лв. си е за плащане от училището. При тока – 1000 лв. през декември 2020 г., декември 2021 г. – 3500 лв.

На ръба е и екипът на дом за възрастни с умствена изостаналост в общината. За декември 2020 г. заведението е платило 3824 лв. за ток, за декември 2021 г. след тегленето на чертата сметката е показала 9947 лв. И то с направените икономии и свиване на потреблението с 3 хил. kWh.

Трагична нарече проф. Ангелов ситуацията в Лясковец. За декември 2020 г. сметката за ток на Общината е била 27 330 лв., същия месец година по-късно вече е 78 566 лв. При газа – 12 552 лв. и 31 858 лв.

Забележете цинизма – в проектобюджета за 2022 г. изравнителната субсидия на общината е актуализирана и е увеличена с 5 400 лв. По-малко, отколкото през миналата година. И това е, защото Общината има добра данъчна събираемост. За разлика от ръководството на НАП, което се хвали с добра събираемост, разбира се – заради увеличените данъци, цени и т. н., и затова получават по-големи бонуси. Това е двоен станрадт – община с по-добра данъчна събираемонст получава по-малка субсидия, а ръководството на НАП, което има добра данъчна събираемост, получава по-големи бонуси, посочи проф. Ангелов.

Бичуваме добрите общини и добрите управленци на местно ниво, категоричен бе Димитър Николов.

За Горна Оряховица ситуацията е следната – декември 2020 г. сумата за ток е 54 206 лв., декември 2021 г. – 191 443 лв. Увеличението е близо 4 пъти, изчисли проф. Ангелов. Според него това означава, че общините, детските градини, социалните институции, общинските болници трябва да останат на тъмно и на студено, да се спре уличното осветление. Което, впрочем, вече се случва в близо 90 общини.

Още по време на кампанията през октомври предупреждавахме икономическия екип, който трябваше да набележи спешния пакет от мерки за овладяване на енергийното торнадо, но той беше ангажиран да подготвя своя политически проект. В рамките на пленарно заседание, когато наши енергийни експерти предложиха работещ механизъм за компенсиране на крайни небитови потребители, поставих проблема с общините. А колега народен представител от нашия район се опита да иронизира общините и техния мениджмънт, че, видите ли, не могат да се справят. Но се вижда, че това вече се случва в близо 90 общини, и то не само ръководени от кметове, избрани от ГЕРБ – СДС. Допускам, че още общини ще предприемат ограничителни мерки. Никога не съм си представял, че през XXI в. една от най-масовите публични услуги – уличното осветление, ще изгасне. Това крие много рискове, предпоставка за нарастване на битовата престъпност е, отново предупреди Димитър Николов. И допълни, че бездействието води до каскада от проблеми, които ще засегнат голяма част от пакета публични услуги, предоставяни от общините. Голяма част от тези кметове могат да преподават на народните представители управление на публични ресурси, категоричен бе Димитър Николов.

ПГ на ГЕРБ – СДС е внесла предложение за решение, което утре ще се гледа в енергийната комисия. Предложението е за въвеждане на компенсаторен механизъм в пълен размер за небитови крайни клиенти на електроенергийния пазар – държавата да заплати разликата между прогнозната пазарна цена, определена в решение от 1 юли на КЕВР, и средномесечната цена на пазар ден напред. Казано на популярен език – цената за kWh, определена от КЕВР от 1 юли, е приблизително 140-150 лв. Цената на пазар ден напред е 1100 – 1300 лв., т. е. разликата от 150 до 1100 – 1300 да се поеме от държавата. Предложението на ГЕРБ – СДС е това да важи за общини, общински предприятия, общински търговски дружества, в т. ч. детски градини, ясли, старчески домове и др. общински социални заведения, молитвените домове, болници, университети, училища, културни обекти и др., като компесаторният механизъм да е безвъзмезден за 6 месеца и да влиза в сила от 1 януари.

Това ще струва няколко милиарда и да, държавата трябва да осигури този ресурс за българските граждани. Амбициите и целите, поставени от „Продължаваме промяната“, бяха много големи. И хората очакват да се реализират. Да, парите са налични, просто е необходим административен капацитет да бъдат правилно управлявани, коментира проф. Ангелов.

Ако членовете на енергийната комисия се държат като държавници, а не като инатливи малки деца, би следвало да подкрепят предложението, защото то е в интерес на хората. И може да реши енергийната криза, смятат народните представители от ГЕРБ – СДС. А, по думите им, до тази мярка се е стигнало, защото през юли м. г. служебното правителство на Румен Радев е пропуснало възможността да сключи споразумение с Европейската комисия за т. нар. механизъм за капацитет.

Този механизъм позволяваше държавна помощ на въглищните централи да компенсира големите разходи за вредни емисии и по този начин цената на тока щеше да бъде много по-малко увеличена, отколкото е сега. Решението беше подготвено от нашето правителство, но не беше подписано на инат. Сега този инат изпитват всички български граждани, припомни проф. Ангелов.

И най-лошото решение е по-добро от липсата на решение. Четох, че не сме помагали. Напротив, вече им дадохме проект за решение, което беше отхвърлено. Постоянно чувам от опитните колеги парламентаристи, че трябва да бъдем снизходителни към младите колеги. Да, младостта не е порок, но незнанието не е оправдание. Но в момента се реже живо месо – общините правят всякакви ограничения, включително от услуги, които сме приемали за даденост, обобщи Димитър Николов.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *