Депутати от управляващото мнозинство удариха рамо на противниците на завод за каменна вата във Върбовка

0

 

Шестима народни представители от управляващата коалиция излязоха с декларация в подкрепа на Инициативния комитет против строителството на завод за каменна вата в Павликенското село Върбовка. Подписи в нарочна позиция са сложили парламентаристите от областта Йордан Терзийски и Милев Матеев от „Продължаваме промяната“, Момчил Иванов от ИТН и Явор Божанков от БСП, както и Татяна Султанова – също от „Продължаваме промяната“, и Христо Иванов от Демократична България.

„Категорично се обявяваме в подкрепа на осигуряването на чиста околна среда, здравословни и безопасни условия на живот на всички граждани на Република България. Изразяваме твърда позиция за стриктно спазване на законодателството в областта на околната среда, както от страна на компетентните органи, така и на всички страни по него. Изразяваме сериозна загриженост за здравето на жителите на общината предвид големи капацитет на инсталацията за изгаряне на RDF – гориво, нейната безопасност и пропуските в Доклада по оценка за въздействие на околната среда, свързани с функциониране на инсталацията и управлението на отпадъчните потоци“, се казва в позицията.

Припомняме, че вчера министърът на околната среда и водите Борислав Сандов също коментира във Велико Търново казуса. Той увери, че ако проблемът стигне на ниво министерство, ще бъде върнат за преразглеждане, заради множество процедурни нарушения.  Също вчера обаче Експертния съвет след продължително заседание одобри с 9 гласа „за“, 2 „против“ и 6 „въздържал се“ доклада по ОВОС. По-късно обаче РИОСВ се сдоби с нов директор, така че казусът продължава…

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *