Пакетираните сандвичи в търговската мрежа на болярския град са пълни с химия

0

 

 

Изключително високо съдържание на технологични добавки и заместители в предлаганите край училищата пакетирани сандвичи установи проучване на Асоциацията Активни потребители. То е направено в шест града – Велико Търново, София, Варна, Шумен, Перник и Благоевград, където са изследвани общо 36 марки от този вид храна. В пакетираните сандвичи масово се използват рецептите на преработени индустриални месни продукти и готови салати, сосове и мазила. Негативната тенденция се допълва от нежеланието да се влагат зеленчуци и качествени млечни продукти. Мнозинството производители използват евтини преработени суровини с дълъг срок на годност и минимизирани разходи за труд, защото не се налага допълнителна кулинарна обработка. В този си „химически вид“ сандвичите определено не са здравословната храна нужна за правилното развитие на децата, гласят изводите от проучването.

Ако в училищата все пак има правила и надзор то територията около тях е неясна зона. Учениците посещават множество заведения, лавки и павилиони, в които очевидно не се предлагат здравословни храни, са установили още тайните агенти на асоциацията.

В близост до училищата има от 1 до 5 – 6 обекта за храни. При посещенията тайните ни клиенти откриха, че преобладаващо в тях се продават най-вече пакетирани сладкиши, чипсове, солети и подобни. На второ място са приготвяните на място храни. Това са дюнери, пици, тостове, принцеси, хот-дог, спагети, банички, кифли и др. За съжаление при тези храни е трудно да се идентифицират вложените съставки защото се търгуват без етикети с подробна информация. Основен риск при тези обекти е лошата хигиена. Пропуски има в съхранението на готовите храни или суровините в неподходящи температурни условия, а това носи риск от предаване на инфекциозни болести. Друг обичаен проблем е липсата на индивидуални защитни средства, маски, ръкавици и работно облекло при персонала и мръсните маси и подове.

„Дори вихрещата се епидемия от коронавирус явно не е в състояние да промени навиците на личния състав и затова ако вашето дете се прибере с хранително натравяне започнете въпросите с къде и какво яде днешния ден“, съветват експертите на асоциацията.

 

Масово етикетите съдържат непълна или нечетлива информация, гласи още проучването. От 36 търговски марки, коректно и цялостно е описанието при 12, т.е. 33%. В много случаи производителите изписват само основните пет или шест съставки на сандвичите и спират дотам. Тази небрежност представлява нарушение на законодателството и съответните фирми подлежат на санкции. Зеленчуците са масово пренебрегвани от производителите на сандвичи. В 1 от 4 сандвича не се съдържат зеленчуци. При останалите те присъстват очевидно повече за красота. Само в 2 марки количеството на зеленчуците надхвърля 10% от общото тегло на продукта.

Всички сандвичи са приготвени от индустриални месни продукти – колбаси, шунка, филе, бекон. Съответно тези обработени меса съдържат множество технологични добавки, известни като Е-номера.

Средно в един сандвич се откриват 20,5 броя отделни Е-номера. Всички те са разрешени за влагане в храни но нужно ли е децата да се хранят с този химически коктейл? Рекордьор е сандвич съдържащ 35 Е-номера – пиле в сладко-кисел сос. На другият край е продукт с моцарела със само 5 добавки.

Усреднено в продуктите има 5,3 заместители. Тази категория се използва когато естествената суровина се заменя с индустриално получена такава. Сред най-честите заместители са различните типове нишестета, палмовото масло, млечен протеин, декстроза, яйчен прах, глутен и др. Максимално се установяват 11 броя, а минимално е 1.

Откриват се и средно 2,6 консерванта, най-много 4, а най-малко 1.Средно в сандвичите има 2,2 оцветители, като вариацията е от 0 до 5.В половината от сандвичите се открива палмова мазнина. Обикновено тя се влага в имитиращ млечен продукт или е част от сосове и мазила.

Все пак има и някои положителни тенденции. Част от производителите изписват на етикетите дългия списък с всички съставки, което до преди няколко години беше екзотична практика. Така спазвайки законодателството, те помагат за информирания избор на потребителите. Въпреки общата негативна тенденция има компании, използващи натурални съставки несъдържащи Е-номера и заместители. За съжаление позитивните примери са малко. Друг положителен факт е, че в приготвяните на място сандвичи по-често се използват зеленчуци. Това може да се обясни с обстоятелството, че този тип сандвичи не се стремят към дълъг срок на годност, защото се продават в рамките на деня.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *