февруари 23, 2024

Модерен апарат в МБАЛ – Горна Оряховица измерва безболезнено омазняването и фиброзата на черния дроб

0
 
С нов високотехнологичен медицински уред бе оборудвано тази седмица Първо вътрешно отделение в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица. „FibroScan измерва твърдостта (еластичността) на черния дроб посредством ултразвукови вълни, лесно и безболезнено, без да се извършва никаква намеса в тялото на изследвания. С помощта на специалните си сканиращи връхчета, апаратът измерва степента на твърдост на черния дроб и прогнозира с висока точност щетите (особено напреднала фиброза) в този орган“, коментира началникът на Първо вътрешно отделение гастроентерологът д-р Илко Костурков.
Той допълва, че новият апарат изследва минимум 100 пъти по-голям обем от тъканта на черния дроб, която може да се вземе от черния дроб с биопсия. За изследванията на черния дроб със специализираната апаратура преди месеци д-р Костурков премина обучителен курс и има необходимата квалификация да работи с нея. „Хронични чернодробни заболявания каквито са Хепатит Б, Хепатит С, болести от омазняване на черния дроб, хепатити, причинени от прием на лекарства и други чернодробни болести, с времето могат да причинят щети в черния дроб, които водят до белези (фибрози).
С напредването на фиброзата, черният дроб се втвърдява още повече, като последният й стадий представлява цироза. Fibroscan измерва твърдостта на черния дроб и прогнозира фиброзния му стадий“, обяснява още д-р Костурков.
Друга важна особеност на новия апарат е, че може да изчисли далеч по-прецизно от ултразвуковите устройства и степента на омазняване в черния дроб чрез вградената му функция CAP. „Ползата от новия апарат в гастроентерологичното отделение на болницата е, че замества болезнения метод на оценка на черния дроб каквато е чернодробната биопсия. Често този метод на изследване причинява сериозни усложнения като кръвоизлив и създава притеснение у пациентите. А FibroScan може да предотврати извършването на ненужни биопсии за много заболявания и се използва за следене на ефективността на назначеното лечение“, посочва още д-р Костурков.
Рисковата група, която е препоръчително да се изследва чрез този безболезнен и ефикасен метод, е на боледували от хепатит, на хора с наднормено тегло, с висок холестерол, със захарен диабет, на редовно употребяващи алкохол, с нарушения в метаболизма и др.
Гастроентерологът уточнява, че едно от заболяванията, при които е най-уместно използването на Fibroscan, е неалкохолното омазняване на черния дроб (NAFLD). NAFLD е чернодробно заболяване, което се среща доста често сред населението (средно 25% от населението имат такива симптоми или всеки четвърти или пети страда от омазняване на черния дроб). Установено е, че дори и да няма употреба на алкохол, то може да прерасне в цироза. FibroScan, който представлява лесен метод, може да възпрепятства много ненужни чернодробни биопсии и през последните години се използва в цял свят.
Как се извършва процедурата FibsoScan?
Пациентът ляга по гръб така, че дясната му ръка да бъде под главата. Сканиращият връх на апарата се намазва с гел и осъществявайки допир с кожата между ребрата и долната дясна част на гръдния кош, се правят различен брой измервания. Изследваният не изпитва никаква болка, единствено усеща звуковите вълни. Продължителността на процедурата е около 5 минути. Резултатите се получават веднага след процедурата. Преди процедурата не се налага никаква подготовка, но се препоръчва 2 часа преди нея, да не се консумира храна.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *