Ученици от ОУ „Бачо Киро“ във Велико Търново организираха акция за подхранване на птиците

0
Акция за подхранване на птиците през зимата бе организирана днес в ОУ „Бачо Киро“ във Велико Търново. Учениците от V Б клас, заедно с техника на училището, монтираха върху стволовете на дърветата в двора специални храни за птици. Храните, които представляват пресовани семена, ядки и ларви, са осигурени на училището от производител на специални храни за птици от Павликени.
„От фирмата работят по договори с различни градове в Европа, както и снабдяват община Велико Търново с доставки за изхранване на птиците в парк „Света гора“. Съществува европейска директива, според която местните видове птици трябва да се подхранват през зимата“, обясни директорът на училището Владимир Николов. Той допълни, че акцията е част от програмата за отбелязване на 50-годишния юбилей на ОУ „Бачо Киро“, както и във връзка с предстоящото откриване на STEM кабинет по природни науки.
Децата са подготвени за грижата за птиците от своята учителка по предмета „Човек и природа“ Антоанета Димитрова. Те си припомниха, че за разлика от прелетните лястовици и щъркели, в България целогодишно живеят врабците, гълъбите, враните, синигерите, а през зимата е по-трудно да си намират храна. „Врабците най-много обичат родината си, затова и акцията ни е да ги подкрепим в борбата за оцеляване и родолюбието им“, метафорично обобщи инициативата директорът Владимир Николов.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *