Поставят близо 600 нови контейнери за смет във Велико Търново

0

 

 

Близо 600 нови контейнери за битови отпадъци ще бъдат поставени във Велико Търново на мястото на старите съдове от типа „бобър“. Подмяната вече започна и ще продължи до лятото.

Новите контейнери събират близо 2,5 пъти повече количества отпадъци, изработени са от стомана, конструкцията им не позволява протичане, капаците се затварят веднага след изсипването на сметта.

Едва няколко часа след поставянето им в кв. „Колю Фичето“ са налице и първите недобросъвестни прояви – торбите с отпадъци се оставят до контейнера, а не в него. В тази връзка Община Велико Търново уточнява, че новите съдове се отварят както ръчно така и с крак – чрез натискане на педал в основата им. Изсипването на сметта от тях в специализираните машини е изцяло автоматизирано – новите камиони са с платформи, които повдигат контейнерите и няма кой да върви и да събира произволно оставените до тях боклуци.

Смяната на контейнерите е част от политиките на Общината за подобряване на услугите по чистота. Струпването на боклуци около новите съдове показва липса на гражданско самосъзнание. Община Велико Търново апелира при установяване на подобни практики да бъдат подавани своевременно сигнали в отдел „Околна среда“ на телефони 062619502 и 062619522.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *